Европейският съюз ще отговори, ако Беларус потвърди разполагането на руски тактически ядрени оръжия на своя територия. За това предупреди на пресконференция в Брюксел говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано, цитиран от ТАСС.

Това би било допълнителна ескалация и пряка заплаха за европейската сигурност, подчерта той.

"Не сме видели никакво потвърждение от беларуска страна, че въпросът стои на дневен ред. Но ако се случи, тогава, разбира се, ще има последствия", увери Стано.

Запитан какви допълнителни санкции ще наложи ЕС на Русия и Беларус, той отвърна: "Първо е много важно да отхвърлим тази новина и да видим какво ще кажат беларуската страна и режимът на беларуския президент Александър Лукашенко по въпроса".

Говорителят на ЕС подчерта, че приемането на всякакви санкции е поверителна процедура.

Трансферът на ядрени оръжия от Русия – ново ниво на глобална заплаха

Трансферът на ядрени оръжия от Русия – ново ниво на глобална заплаха

Пентагонът: Видяхме съобщенията и ще продължим да следим ситуацията

Реакцията на Запада няма да повлияе на плановете за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. Това заяви междувременно говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Подобна реакция (на Запада), разбира се, не може да повлияе на плановете на Русия", отвърна той и припомни, че руският държавен глава Владимир Путин е "обяснил всичко в изявленията си, които направи в интервю в събота". "Няма какво да добавя към това", каза Песков.

Полша:  Русия опитва да въвлече Беларус във войната

Полша: Русия опитва да въвлече Беларус във войната

И Варшава осъди изявлението на Путин за ядрените оръжия

В събота руският президент Владимир Путин обяви, че до 1 юли в Беларус ще бъде изградено специално хранилище за тактически ядрени оръжия. Той посочи, че Москва вече предала на Минск ракети "Искандер", способни да носят ядрено оръжие. в Минск.

Руският президент заяви, че Лукашенко отдавна е повдигал въпроса за разполагането на руски тактически ядрени оръжия на беларуска земя. Съединените щати отдавна са разположили свои ядрени оръжия в редица страни, така че в искането на Беларус няма нищо необичайно, изтъкна той.

Разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус е голяма стъпка към ескалация на конфликта в Украйна. По време на войната Путин неведнъж споменаваше ядрените оръжия, но до момента е предприел само една конкретна практическа стъпка, когато обяви прекратяването на действието на договора СТАРТ III.

НАТО: Разполагането на ядрени ракети в Беларус е опасно и безотговорно

НАТО: Разполагането на ядрени ракети в Беларус е опасно и безотговорно

Украйна иска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН