Разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус ще започне веднага след приключване на подготовката на съоръженията за тях на 7-8 юли, каза руският президент Владимир Путин на среща с беларуския си колега Александър Лукашенко, предава ТАСС.

"По най-чувствителните въпроси, които съгласувахме с Вас, всичко върви по план. Знаете, че на 7-8 юли ще приключи подготовката на съответните съоръжения. И веднага ще започнем мерки, свързани с разполагането на съответните видове оръжия на Вашата територия. Така че всичко е планово, всичко е стабилно", каза държавният глава на Русия.

Путин добави, че ще разговаря с Лукашенко "очи в очи" по въпросите на сигурността. "Като цяло ситуацията е стабилна, дори бих казал добра. Уверено си взаимодействаме в тази област", каза той.

Разговорът се състоя в неформална обстановка, по време на обяд на верандата в резиденция на руския лидер "Бочаров Ручей" край Сочи. Завършвайки откритата част на срещата, президентът на Руската федерация се обърна към своя колега: "Винаги има за какво да говорим! Ние ще го направим днес".

На 25 март Путин обяви, че Русия, по искане на Беларус, ще разположи свои тактически ядрени оръжия (ТЯО) в републиката, което САЩ отдавна били направили на територията на своите съюзници. По думите на държавния глава на Русия, на 1 юли се планира да бъде завършено строителството на хранилище за тактическо ядрено оръжие на беларуска територия.

Москва вече предаде на Минск ракетната система "Искандер", която може да бъде носител на ядрено оръжие, и съдейства за преоборудването на беларуските самолети, за да могат да използват специални боеприпаси.

Руски тактически ядрени оръжия в Беларус - какво означава това?

Руски тактически ядрени оръжия в Беларус - какво означава това?

На първо място, това може да намали времето за реакция на НАТО в случай на атака