Нидерландското правителство заяви в петък, че ще работи за ограничаване на миграцията през следващите месеци, съобщава "Ройтерс".

Сред обявените мерки е мораториум върху всички нови молби. Правителството ще спре да предоставя безсрочни разрешения за убежище, като същевременно значително ограничава възможностите за тези, които са получили убежище, да се съберат със семействата си.

Новото правителство, водено от антиислямската партия на националистите на Герт Вилдерс "Партия на Свободата", заяви, че ще обяви национална криза с убежището, което ще му позволи да предприеме мерки за ограничаване на миграцията без одобрението на парламента.

Опозиционните партии се съмняват дали този ход е необходим или дори законен, но министърът на миграцията Мариолейн Фабер настоя, че  действа според възможностите, предоставени от собствените миграционни закони на страната.

"Предприемаме мерки, за да направим Нидерландия възможно най-непривлекателна за търсещите убежище", каза Фабер в изявление.

Въпреки сравнително умерените данни, премиерът Дик Схоф ​настоя, че ограничаването на потока от мигранти е необходимо за справяне с проблемите на жилищния пазар и за подобряване на достъпа до здравеопазване и образование.

"Не искам да определям това като единствения проблем, но факт е, че не помага", каза Схоф.

Правителството потвърди отново целта си да търси изключение от правилата на Европейския съюз (ЕС) за предоставяне на убежище. Брюксел вероятно ще се съпротивлява, тъй като страните от ЕС вече са постигнали съгласие по своя пакт за миграцията.

"Не можете да се откажете от приетото законодателство в ЕС, това е общ принцип", каза говорителят на ЕС Ерик Мамер.

Страната е получила две молби на 1000 жители за убежище за първи път  през 2023 г., което е равно на средното за ЕС, показват данните на Евростат. Десет европейски държави са имали по-висок относителен брой търсещи убежище миналата година.

Но след години на бюджетни съкращения, единственият център за регистрация на търсещи убежище в страната се бори да се справи с потока от мигранти.

Припомняме, че това се случва дни, след като Германия обяви нов граничен контрол и план за ограничаване на имиграцията, за да не допуска нежелани мигранти.

Увеличените миграционни потоци не могат да бъдат решени чрез едностранно премахване на Шенгенската зона. Това заяви в четвъртък по темата гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. 

Германия въвежда временен контрол по всички сухопътни граници

Германия въвежда временен контрол по всички сухопътни граници

В опит да се справи с нелегалната миграция и да защити обществото от ислямисткия екстремизъм

Проверките в широката зона на свободно движение - европейската шенгенска зона - ще започнат на 16 септември и първоначално ще продължат шест месеца.

"Отговорът не може да бъде едностранно премахване на Шенген и прехвърляне на топката към страни, които се намират на външните граници на Европа", подчерта Мицотакис.

По негови думи решението трябва да включва "справедлив компромис" между всички европейски страни, които ще приемат необходимостта от защита на външните граници на Европа.

Туск недоволен от въведения от Германия контрол по сухопътните граници

Туск недоволен от въведения от Германия контрол по сухопътните граници

Според него решението на Берлин е реакция на провалените германски политики за имиграцията

Полският премиер Доналд Туск разкритикува решението на Германия да затегне контрола по сухопътните си граници.

Той посочи, че от полска гледна точка подобни действия за недопустими. По думите му това, от което Полша се нуждае, не е по-строг контрол на границата й с Германия, а повече ангажираност от страна на Берлин и други в осигуряването на външната граница на ЕС.

Ще се свържем с други страни, засегнати от решенията на Берлин, за спешни консултации за действия на ниво ЕС, поясни Туск. Според него решението на Берлин е реакция на провалените германски политики за имиграцията от миналото.