Полският премиер Доналд Туск разкритикува решението на Германия да затегне контрола по сухопътните си граници, предаде Ройтерс.

Той посочи, че от полска гледна точка подобни действия за недопустими. По думите му това, от което Полша се нуждае, не е по-строг контрол на границата й с Германия, а повече ангажираност от страна на Берлин и други в осигуряването на външната граница на ЕС.

В следващите часове ще се свържем с други страни, засегнати от решенията на Берлин, за спешни консултации за действия на ниво ЕС, поясни Туск. Според него решението на Берлин е реакция на провалените германски политики за имиграцията от миналото.

Отношенията между Полша и Германия станаха по-топли, откакто проевропейската коалиция на Туск дойде на власт през декември, но във Варшава има раздразнение от нежеланието на Берлин да се ангажира със съвместно финансиране от Европейския съюз за отбрана и укрепване на източната граница на блока. От 2021 г. Полша се бори с мигрантска криза по източната си граница.

Тъй като Германия се стреми да втвърди позицията си по отношение на имиграцията след скока на пристигащите, Берлин обяви планове за налагане на по-строг контрол по всички сухопътни граници на страната, които обикновено биха били част от Шенгенската зона за свободно движение, за шест месеца. Промените влизат в сила от 16 септември.

Германия въвежда временен контрол по всички сухопътни граници

Германия въвежда временен контрол по всички сухопътни граници

В опит да се справи с нелегалната миграция и да защити обществото от ислямисткия екстремизъм