Полицията в Берлин се подготвя за два проблематични дни на демонстрации: На 8 и 9 май са обявени около 50 събрания в чест на края на Втората световна война и победата на Русия над хитлеристка Германия.

През последните седмици националистически демонстрации вече няколко пъти предизвикаха вълнения в цяла Германия. По време на демонстрациите, които поне официално бяха насочени срещу дискриминацията на руските граждани в Германия, имаше няколко кортежа, украсени с руски знамена.

В петък полицията обяви, че издигането на руски и украински знамена по време на възпоменателните събития на 8 и 9 май е забранено, за да се предотврати използването на честванията за националистически цели. Освен това е забранено и носенето на военни униформи и георгиевски ленти (руски военен знак с три черни и две оранжеви ленти), както и на други символи, включително буквите "Z" и "V", използвани от Кремъл и руските войски във войната в Украйна.

Забранени са изпълненията и на песни, които могат да оправдаят или възхвалят войната в Украйна.

"Актът на възпоменание, както и уважението към мемориалите и паметниците, трябва да бъдат запазени на фона на настоящата агресивна война на Русия в Украйна....Войната не трябва да прераства в конфликти или спорове в Берлин, които излизат извън рамките на демократичния дискурс", се казва в изявление на берлинската полиция от петък.

Украинският посланик в Германия Андрий Мелник нарече решението на Берлин "огромен скандал" и "политическа катастрофа" и поиска то да бъде отменено. "Шокирани сме, че берлинската полиция е забранила знамената, свързани с Украйна, на 8 и 9 май. Това е шамар за Украйна и шамар за украинския народ", заяви украинският дипломат.

Полицията е потвърдила пред Focus Online, че и рокерската банда на мотористите "Нощни вълци", близка мрежа до руския президент Владимир Путин, също планира да участва.

Макар че възпоменателните церемонии всяка година привличат много хора в германската столица и обикновено протичат без проблеми, тази година събитията ще се случат в неблагоприятен контекст. Полицията се опасява, че проруски групи и участници могат да използват едно или друго събитие, за да покажат подкрепата си за агресивната война на Путин срещу Украйна.

Под "много чувствителна рискова ситуация" органите на реда имат предвид по-специално две събития.

Първата проява е насрочена за понеделник, 9 май, от 11 до 13 ч. на съветския мемориал в Тиргартен. Събирането е регистрирано от физическо лице и е под мотото "Мемориал на Червената армия - шествие в памет на загиналите съветски войници по време на Втората световна война". Това е заявено като най-мащабното планирано събитие през двата дни - 1300 регистрирани участници.

Второто събитие, което полицията счита за потенциално проблемно, ще се проведе непосредствено след това на същото място. Обявено е като "Почит към жертвите на войната" и церемония на полагане на венци. И в този случай заявителят е физическо лице. Органите за сигурност обаче разполагат с информация, че членовете на рокерската група "Нощни вълци" ще участват в това събитие със 150 участници. Твърди се, че самият организатор е в контакт с "Нощните вълци".

Немските издания припомнят, че лидерът на рокерска банда Александър Салдостанов е личен приятел на Владимир Путин. Те припомнят и снимки от негови срещи, на които са рамо до рамо с Путин като стари приятели. Шефът на "Нощните вълци" почита диктатора Сталин като "ненадминат лидер", по собствените му думи. По време на кризата в Крим бандата демонстративно застана на страната на Путин и подкрепи проруските демонстрации в източните украински градове като Луганск и Харков.

В Украйна засилиха охраната на границите заради руските "Нощни вълци"

В Украйна засилиха охраната на границите заради руските "Нощни вълци"

"Нощни вълци" тръгват на традиционното си шествие за Деня на победата