Украинските граничари са засилили мерките за сигурност в навечерието на отбелязването в Русия на Деня на победата на СССР над нацистка Германия, по-специално за предотвратяване влизането на руски мотористи в страната, съобщиха от пресслужбата на Държавната гранична служба на Украйна.

"Засилват се мерките за сигурност на държавната граница, за да се предотврати влизането в Украйна на оръжия, боеприпаси, експлозиви, други средства за тероризъм, както и влизането в Украйна или транзитното преминаване на лица със сепаратистки и екстремистки настроения, които могат да дестабилизират положението в нашата страна. По-конкретно това се отнася и за лица на мотоциклети, които принадлежат към мотоциклетното движение "Нощни вълци", се уточнява в прессъобщението.

По данни на украинската погранична служба по време на Великденските и майските празники руски мотоциклетисти не са преминавали украинската граница.

"Не са изключени обаче опити от страна на отделни представители на гореспоменатите и други радикални клубове да влязат на територията на Украйна самостоятелно или в малки групи под прикритието на мототуристи и да извършат провокативни действия", смятат от ведомството.

"Нощни вълци" редовно провеждат шествия, посветени на Деня на победата, активно подкрепят присъединяването на Крим към Русия и формирането на самопровъзгласилите се сепаратистки Донецка и Луганска народни републики, съгласуват действията си с православния календар и си сътрудничат с Руската православна църква.

Някои членове на клуба "Нощни вълци", включително и техният лидер Хирурга, имат забрана да посещават Украйна.

Отношенията между Москва и Киев се влошиха след смяната на властта в Украйна през 2014 г., последвалото окупиране на Крим от Русия и началото на конфронтацията в Донбас.

През януари 2015 г. Върховната рада (украинският парламент) прие решение, в което Русия се определя като "страна агресор".

Киев многократно обвиняваше Москва в намеса във вътрешните работи на Украйна, по-специално за участие в конфликта в югоизточната част на страната, шпионаж, кибератаки и дори снабдяването на Северна Корея с украински ракетни двигатели.