И САЩ се присъединиха към Обединеното кралство, Франция и Германия, които обявиха днес (10 септември), че ще наложат на Иран нови санкции заради доставките на балистични ракети с малък обсег на Русия. Тя, от своя страна, ги използва във войната си срещу Украйна.

Санкциите на САЩ са насочени към руски и ирански организации, докато Франция, Великобритания и Германия отмениха двустранните си въздушни споразумения с Иран, съобщава AFP.

По-конкретно този вторник Съединените щати наложиха санкции на 10 физически и 9 юридически лица, базирани в Русия и Иран, за участието им в доставките на оръжейни компоненти и оръжейни системи за Москва, се казва в изявление на Министерството на финансите на Съединените щати.

"Иран избра да засили участието си в незаконната война на Русия и заради това Съединените щати, заедно с партньорите си, ще продължат да подкрепят Украйна", уточни Уоли Адейемо, заместник-министър на финансите на Съединените щати.

Наред със санкциите, обявени във вторник, Държавният департамент спря достъпа до своя територия на три компании - включително на Iran Air и на пет кораба, с аргумента, че те са участвали в износа на ирански оръжейни системи за  Русия.

По-рано днес Великобритания, Франция и Германия наложиха нови санкции, насочени към въздушния транспорт на Иран, включително анулираха двустранните споразумения за въздушни услуги с Ислямската република.

По-конкретно Лондон разшири списъка си с три руски и четири ирански организации, някои от които са свързани с производството на балистични ракети.

Говорителят на външното министерство на Иран Насер Канани отрече Техеран да е транспортирал оръжия за Русия в съобщение, публикувано в платформата "X".

В Лондон гостуващият държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че Съединените щати също ще наложат санкции на Иран. Той предупреди, че Русия може да използва иранските ракети срещу Украйна "в рамките на седмици".

Блинкън: Русия е получила ракети от Иран за войната в Украйна

Блинкън: Русия е получила ракети от Иран за войната в Украйна

САЩ ще обявят нови санкции срещу Иран до часове

Десетки руски военни са се обучавали в Иран, използвайки ракетата Fath-360, която има обсег от 75 мили (120 километра), добави Блинкън.

Той припомни как новият президент на Иран и неговият външен министър многократно заявявали, че че искат да възстановят отношенията си с Европа. "Те искаха санкциите срещу тях да бъдат облекчени, но реално с дестабилизиращите си действия постигат тъкмо обратното," възмути се Блинкън.

Говорителят на външното министерство на Иран Насер Канани обяви, че твърденията на западните държави са неверни и просто отвличат вниманието от подкрепата на САЩ за Израел във войната му срещу бойците на "Хамас".

Той добави, че това е грозна пропаганда с цел да се прикрият мащабите на незаконна оръжейна подкрепа на Съединените щати и някои западни страни за геноцида в ивицата Газа.

От Държавния департамент на САЩ обявиха още, че Блинкън ще пътува до Киев заедно с британския външен министър - Дейвид Лами.

Лами изрази радостта си от подобно съвместно пътуване, посочвайки, че така те ще демонстрират още по-силния си ангажимент към Украйна.

Руският "Коммерсанть" съобщи, че обект на американските санкции са станали девет руски танкера - Борис Кустодиев, Композитор Рахманинов, Омский-103, ОМский-119, ПОРТ ОЛЯ-3, ПОРТ ОЛЯ-4, ВАФА, ВАФА-1 и Закамск. Министерството на финансите на САЩ разширило и санкциите си срещу Русия, Иран, а също така и срещу Мексико.

Обект на ограниченията му станали 19 физически и 33 юридически лица. Сред тях са две руски компании и един гражданин на Руската федерация, предприемачът от Дагестан Джамалдин Пашаев. В списъка са включени и девет танкера, плаващи под руски флаг. Сред руските компании са дружеството с ограничена отговорност Sea River Service (регистрирано в град Азов, Ростовска област) и VAFA Wholesale Ltd (регистрирано в Астрахан).

В регистъра не е посочен видът на дейността, осъществяван от санкционираните компании.

Санкционирани са и девет кораба, регистрирани в Русия, но намиращи се в Мексико.

Според Министерството на финансите на САЩ санкциите са насочени в подкрепа на борбата с тероризма и трафика на наркотици.

По-рано днес, 10 септември, Министерството на финансите на Обединеното кралство въведе санкции срещу Русия и Иран. В списъка бяха включени четири ирански компании, свързани с производството на балистични ракети.Ограниченията включват и 924-ти Държавен център за безпилотна авиация, както и командването на военнотранспортната авиация и военнокосмическите сили.