Списание Time определи украинския президент Володимир Зеленски и украинския дух за "Човек на годината" за 2022 г. в сряда, като заяви, че той е вдъхновил украинците и е спечелил глобално признание за смелостта си в съпротивата срещу руската инвазия, предава Ройтерс.

Отказвайки да напусне украинската столица Киев при избухването на войната, когато върху града заваляха руски бомби, бившият комик обедини сънародниците си с изявления от столицата и след това започна да пътува из разкъсаната от войната страна, отбелязва изданието при избора му за "Човек на годината"

Във вторник Зеленски посети украинските войски близо до фронтовите линии в град Славянск в Източна Украйна.

"Успехът на Зеленски като военен лидер се основава на факта, че смелостта е заразна. Тя се разпространи сред политическото ръководство на Украйна в първите дни на инвазията, тъй като всички разбраха, че президентът е останал на поста си", пише Time в признанието на 44-годишния лидер.

Главният изпълнителен директор на "Тесла" Илон Мъск бе обявен от Time за "Човек на годината" през 2021 г., година, в която неговата компания за електрически автомобили се превърна в най-скъпият производител на автомобили в света. Time започва традицията да обявява "Човек на годината" през 1927 г.

Сред избраните за "Човек на годината" личат имената на американския президент Франклин Д. Рузвелт, Уинстън Чърчил, кралица Елизабет II, Никита Хрушчов, Джон Ф. Кенеди, и други, но и спорни фигури като Адолф Хитлер, Йосиф Сталин и аятолах Рухола Хомейни. Владимир Путин е избран за "Човек на годината" през 2007 година.

Financial Times призна Зеленски за човек на годината

Financial Times призна Зеленски за човек на годината

Той обединил украинския народ