В официалния канал на украинския президент в Telegram се появи видеообръщение на Зеленски към военнослужещите от украинските въоръжени сили - днес Украйна отбелязва празника на своята армия. Видеото е заснето пред стела, която се намира на входа на град Славянск.

Славянск, областен център в Донецка област, беше под контрола на сепаратистите в продължение на няколко месеца през 2014 г. През 2022 г. е една от целите на руската армия, но все още се контролира от Украйна. След оттеглянето от левия бряг на Днепър в Херсонска област, фронтовата линия се съсредоточи в Източна Украйна по направлението Бахмут.

"В този ден се срещам на фронтовата линия с нашите бойци. Днес сме в Донбас. Зоната на бойните действия стана по-голяма, борбата е по-трудна, а цената - по-висока", казва Зеленски във видеото. Той предлага и с едноминутно мълчание да се почете паметта на всички войници, които загинаха в тази война.

Зеленски: На фронта е тежко, руските сили натискат в Донбас

Зеленски: На фронта е тежко, руските сили натискат в Донбас

В Донецк Москва губела стотици мобилизирани и наемници ежедневно

На тазсутрешния брифинг на руското Министерство на отбраната говорителят Игор Конашенков докладва за продължаващото успешно настъпление по посока Донецк и за това че всички опити на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да контраатакуват са били отблъснати - посочват се районите на Спорное, Курдюмовка и Маринка в Донецката народна република. Били са унищожени повече от 60 украински военнослужещи и пет бойни бронирани машини.

Само преди няколко дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че руският президент Владимир Путин възнамерява да посети Донбас, като част от руската територия след обявената анекция. Не беше уточнено кога обаче това ще се случи, а обяснението бе натоварения график на президента. Вчера Путин обаче се разходи по Кримския мост над Керченския пролив, след завършване на етап от ремонтните дейности след атаката по съоръжението рано сутринта на 8 октомври.

На 21 февруари руският президент призна суверенитета на двете "републики" в Донбас, с което сложи край на Минските споразумения, а по-малко от три дни по-късно нахлу в Украйна.