Джихадистите от "Ислямска държава", чието насилие срещу жените язиди е добре документирано, също изнасилват и изтезават сунитски жени. Това обяви правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч", цитирана от Агенция "Франс прес".

Организацията е документирала случаи на произволни арести, принудителни бракове и изнасилвания от екстремисти на жени, които са избягали от град Хавиджа, който все още е под контрола на "Ислямска държава".

"Хюман Райтс Уоч" разказва историята на 26-годишната Ханан, чиито съпруг вече бил избягал от Хавиджа. Тя била пленена от джихадистите заедно с други жени, когато те също се опитвали да избягат от града. Терористите казали на жената, че бягството на мъжа й я прави отстъпник и тя трябва да се омъжи за местен джихадистки лидер. Когато Ханан отказала, очите й били завързани и тя била бита с кабели, провесена на ръцете й за известно време и след това изнасилена.

"Същият мъж ме изнасилваше всеки ден в следващия месец, без превръзка на очите, винаги пред моите деца", споделя жената пред правозащитната организация.

Групата твърди, че на проблема не е отдадено достатъчно внимание и твърде малко е направено, за да се справи с клеймото, което пречи на много от жертвите да споделят.

"Малко се знае за сексуалното насилие над сунитски жени, живеещи под правилата на "Ислямска държава", обяснява зам.-директорката на "Хюман Райтс Уотч" за Близкия изток. Тя се надява, че международната общност и властите ще направят всичко възможно, за да окажат необходимата подкрепа на тези жертви.