Лидерът на лявата партия "Сириза" Алексис Ципрас отказа във вторник мандат за съставяне на коалиционно правителство в Гърция, заявявайки, че се готви за втори избори през юни след "болезнено" изборно поражение за неговата партия, предава Ройтерс.

Консервативната партия "Нова демокрация" спечели победа с 40,8% от гласовете на изборите в неделя, а "Сириза" остана втора с 20,1%, вероятно заради разочарованието на много избиратели от нейния радикален подход в политиката.

Във вторник Ципрас заяви на президента Катерина Сакеларопулу, че е невъзможно да се състави коалиционно правителство.

"Нямам причина да крия, че изборният резултат е болезнен шок, беше неочакван", каза Ципрас пред репортери пред президентското имение, извинявайки се на привържениците на "Сириза".

"Поемам пълна отговорност за този резултат, но в моя речник това означава да стоиш и да се бориш."

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, лидер на Нова демокрация, отказа да прави опити за съставяне на коалиционно правителство в понеделник, проправяйки пътя за нови избори на 25 юни, които той се надява неговата консервативна партия да спечели категорично.

Без Нова демокрация опозиционните партии не разполагат с достатъчно места, за да формират правителство и всички партийни лидери посочиха, че няма да водят проучвателни преговори. "Сириза" определя втория вот като "последна битка", която тепърва предстои.

ПАСОК също ще получи мандат за съставяне на коалиционно правителство, преди президентът да назначи служебно правителство, което ще управлява в Гърция до следващите избори.

Тези избори ще се проведат по система на полупропорционално представителство, с плъзгащ се бонус за места, което увеличава шансовете за категорична победа на партията на Мицотакис.

Гърция отива на предсрочни избори

Гърция отива на предсрочни избори

След като нито една партия не събра гласове за мнозинство