Консервативната "Нова демокрация" на действащия гръцки премиер Кириакос Мицотакис води убедително пред основния си съперник, лявата партия СИРИЗА на Алексис Ципрас, съобщава "Катимерини". 

Това показват официалните резултати след повече от 92% от преброените избирателни секции на парламентарните избори, проведени в неделя в Гърция.

С почти две трети от преброените гласове, лявата опозиционна партия на бившия премиер Алексис Ципрас остава на второ място с 20, 6% от гласовете, в сравнение с 40, 80% за партията "Нова демокрация".

Така, разпределението в парламента ще е следното: 146 места за "Нова демокрация"; 71 места за СИРИЗА и 41 места за ПАСОК. 

Комунистическата партия със 7,18% ще разполага с 26 места, а "Гръцкото решение" с 4,46% (или 16 места).

Гърция избира парламент в неделя

Гърция избира парламент в неделя

Несигурност около вота вещае нови избори скоро

Новият избирателен закон обаче, според който се проведе гласуването, показва, че Мицотакис ще се бори да състави правителство, без да търси коалиционен партньор.

Източници от "Нова демокрация", казват, че вторият тур на гласуването може да се проведе на 25 юни вместо на 2 юли.

Премиерът Кириакос Мицотакис каза, че "резултатите от урните са ключови. Посланието е "Нова демокрация" да бъде еднопартийно правителство."

В първото си изявление след силното представяне на неговата партия той каза, че Гърция се нуждае от правителство, което вярва в реформите и това не може да се случи с крехка администрация.

Снимка 619205

Източник: EPA/БГНЕС

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че резултатът от изборите е "изключително негативен".

"Обадих се на Мицотакис, за да го поздравя. Битките имат както победи, така и загуби. Нашите колективни партийни органи ще се съберат веднага, за да оценят резултатите. Ще има друга битка. Трябва незабавно да направим всички промени, които са необходими", каза той.

Лидерът на ПАСОК-КИНАЛ Никос Андрулакис приветства представянето на партията си на изборите, определяйки го като "голяма победа".

"Днес е много голяма нощ за демократичната партия. И искам да благодаря от дъното на сърцето си на всяка гръцка жена и мъж, които подписаха тази много голяма победа днес", каза той в първото си публично изявление, тъй като партията му изглеждаше по пътя да увеличи местата си в парламента.

Exit poll: "Нова демокрация" води на изборите в Гърция

Exit poll: "Нова демокрация" води на изборите в Гърция

Но вероятно няма да има мнозинство

Припомняме, че избирателните секции в Гърция затвориха в 19 часа и все още тече преброяване на гласовете.

Разпространените по-рано резултати от exit poll също показаха преднина за "Нова демокрация", но не и мнозинство. 

Очакванията бяха точно за подобен резултат и несигурност след вота.