Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу възложи на Кириакос Мицотакис тридневен проучвателен мандат за съставяне на коалиционно правителство, след като неговата консервативна партия излезе победител на парламентарните избори в неделя, макар и без да осигури абсолютно мнозинство, пише "Катимерини".

По време на срещата им в президентския дворец, която започна в 12.30 часа, Мицотакис изрази намерението си да върне мандата по-късно следобед. Той трябва да преговаря с други партии, за да се опита да формира коалиция.

Ако преговорите са неуспешни, проучвателният мандат ще бъде прехвърлен на партията заела второ място, СИРИЗА, и впоследствие на партията на трето място, ПАСОК.

Ако никоя партия не успее да сформира коалиция, Сакеларопулу ще назначи служебно правителство, което да изведе страната на нови избори другия месец.

Източници от Нова демокрация посочиха, че вторите избори ще се проведат на 25 юни. Консервативната партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис спечели убедителна победа, но без достатъчно парламентарни места, за да състави правителство.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис каза в понеделник, че няма да се опитва да формира коалиционно правителство след изборите този уикенд, проправяйки пътя към нови избори през юни, като се надява неговата консервативна партия да ги спечели категорично.

Нова демокрация спечели 40,8% от гласовете срещу 20,1% за лявата СИРИЗА, но не получи необходимия брой места, за да управлява самостоятелно.

Анализаторите посочиха двуцифрената преднина на Нова демокрация пред СИРИЗА, както и увеличаването на дела на гласовете от изборите през 2019 г. като мярка за нейния успех.

"Резултатът от гласуването (в неделя) не оставя място за формиране на конкурентна коалиция", каза Волфанго Пиколи, съпрезидент на Teneo Intelligence.

Гърция отива на предсрочни избори

Гърция отива на предсрочни избори

След като нито една партия не събра гласове за мнозинство