Евреите в Украйна, които водят "война между тъмнината и светлината", запалиха в неделя вечерта огромната менора, за да започнат осемдневния празник Ханука, докато десетки хиляди са без електричество, а близо 10-месечната война в Русия взема нови жертви, отбеляза АП.

Десетки хора се събраха на площад "Независимост" в столицата Киев при залез слънце, за да запалят първата свещ на най-високата менора в Европа, както твърдят местните еврейски лидери. Кметът на Киев Виталий Кличко се присъедини към посланиците на Израел, Съединените щати, Япония, Полша, Канада и Франция на церемонията, организирана от Федерацията на еврейските общности в Украйна. Те изпяха благословии под пламъците на менората, която се извисяваше над събралото се множество и преминаващите автомобили в студеното време.

Равинът Майер Стамблер, лидер на украинската еврейска общност, направи паралел с историята на Ханука - осемдневното честване на повторното освещаване на Храма в Йерусалим от Макавеите след победата им над сирийците преди повече от 2000 години. Когато имало достатъчно масло, за да се запалят свещите в храма само за един ден и една нощ, маслото необяснимо горяло осем дни и осем нощи - подвиг, който днес се празнува като еврейски фестивал на светлината.