По повод годишнината от началото на руското нахлуване в Украйна, 24 февруари, в руските градове бяха направени опити за провеждане на протести - предимно антивоенни пикети. Много участници бяха задържани от полицията, обобщи руската редакция на Би Би Си.

От сутринта на 24 февруари, който тази година е почивен ден в Русия, в различни градове на страната се провеждат полагане на цветя пред паметници и пикети, както и издигане на антивоенни плакати. Протестните действия бяха малко на брой, но дори тези форми на протест и изразяване на траур бяха потушени от полицията.

Опозиционните движения и активисти не планираха масови прояви поради почти неизбежния риск от разпръскването им и задържането на протестиращите.

По данни на движението "Весна", което е един от организаторите на антивоенни и антимобилизационни акции в Русия (признато от съда за екстремистка организация в края на миналата година), в 44 града е имало възпоменателни прояви, а в 11 - протестни шествия. В няколко града се появиха и антивоенни знамена, графити и черни ленти.

В Москва жителите на града дойдоха сутринта до паметника на Леся Украинка на булевард "Украински", за да положат цветя пред паметника. През целия ден на паметника дежуриха полицаи, които помолиха служител на обществените служби да премахне цветята.

По данни на ОВД-Инфо (проектът е признат за "чуждестранен агент" в Русия) поне три жени, дошли с цветя, са били задържани в близост до паметника. По-късно московската полиция е задържала мъж с 2-ра група инвалидност на украинския булевард, съобщава Avtozak LIVE. Мъжът е стоял в близост до паметника.

На площад "Пушкин", където обикновено се провеждат масови протести и митинги, полицията избирателно проверяваше документите на минувачите.

В Санкт Петербург са задържани най-малко 15 души, дошли да положат цветя пред паметника на Тарас Шевченко, съобщава OVD-Info. Един от задържаните в Санкт Петербург разказва пред изданието, че е обвинен в нарушаване на ограниченията за коронавируси (член 20.6.1 от Кодекса за административните нарушения).

Друго момиче в Санкт Петербург, отбелязва изданието, е било попитано от полицейски служител, преди да бъде задържано, кой е Тарас Шевченко. На отговора ѝ - писател - полицаят добавя, че Шевченко е бил и "организатор на националистическо движение".

Трима активисти на младежкото движение "Яблоко" са задържани в Екатеринбург заради това, че са дошли на обявената "акция в памет на всички загинали в бойните действия".

От рано сутринта полицията дежури на "Маската на скръбта" - мемориал на мястото на масовия гроб на жертвите на политически репресии в Екатеринбург, съобщи OVD-Info.

В Корольов, близо до Москва, полицията задържа момиче, което излязло на улицата с плакат "Аз съм за мир".

В Ленинградска област, в село Руско-Висоцко, предприемачът и активист Дмитрий Скурихин, срещу когото е образувано наказателно дело за многократно "дискредитиране" на руската армия, клекна с плакат " Прости, Украйна", съобщава проектът 7x7 - Хоризонтална Русия.

След 24 февруари 2022 г. той превръща магазина си в село Руско-Висоцко в антивоенен, като го облепя с плакати и надписи, призоваващи срещу войната.

В центъра на Перм активисти издигнаха на улицата плакат с надпис "ГОДИНА НА ПОЗОР", а в Ростов на Дон участниците в антивоенния пикет изнесоха плакат с надпис "Изразяваме подкрепата си срещу войната в Украйна. Скърбим за жертвите. ЗА МИР!".

Във Владивосток беше задържан местен жител, излязъл на централния площад в града с антивоенен плакат. Avtozak Live съобщава, че по-късно полицията е освободила мъжа, без да му повдигне обвинение.

В Иркутск органите на реда са задържали жена, излязла с плакат "Настоявам за изтегляне на руските войски от Украйна!".

По данни на OVD-Info днес са били задържани общо 54 души. Най-голям е броят на задържаните в Санкт Петербург - 18 души. Други 11 души са били задържани в Екатеринбург, седем - в Москва, и по четирима - в Нижни Новгород и Барнаул.

По данни на проекта задържания е имало в 14 руски града - повечето от задържаните вече са освободени от управленията.