Група британски военни кораби отплаваха към Източното Средиземноморие във вторник. Това съобщиха от министерството на отбраната на Обединеното кралство, цитирани от АП.

"Групата на Кралските военноморски сили, която включва RFA Argus и RFA Lyme Bay, напусна Гибралтарския проток към Източното Средиземноморие с цел укрепване на регионалната стабилност и предоставяне на опции за непредвидени ситуации през следващите седмици", се казва в изявление на британското министерство на отбраната. отдели в социалната мрежа X.

По-рано "Даунинг стрийт" заяви, че Великобритания изпраща военен персонал в региона в подкрепа на Израел.

"Военна сила, включително самолет P-8 (противоподводен Boeing P-8 Poseidon - IF), оборудване за наблюдение, два кораба - Lyme Bay и Argus, три хеликоптера Merlin и рота от Royal Marines, ще бъдат в състояние за готовност за оказване на практическа подкрепа на Израел и партньорите в региона, както и за осигуряване на възпиране и сигурност", каза кабинетът на британския премиер Риши Сунак.

Великобритания ще засили военното присъствие в Северна Европа

Великобритания ще засили военното присъствие в Северна Европа

20 000 войници ще бъдат разположени в региона през следващата година

На 7 октомври базираната в Газа радикална групировка "Хамас" нападна Израел. В отговор израелските отбранителни сили започнаха военна операция срещу Хамас. Смята се, че в момента израелските военни се подготвят за сухопътна операция в ивицата Газа.