Великобритания въвежда строги ограничения за свободата на придвижване за срок от три седмици с цел да се ограничи разпространението на коронавируса. Британците ще могат да напускат домовете си само за купуване на стоки от първа необходимост, посещения при лекар и индивидуални спортни занимания.

"Тази вечер давам на британския народ едно просто указание - останете си вкъщи", заяви британският премиер Борис Джонсън в телевизионно обръщение към нацията.

Излизане извън дома заради отиване на работа ще се допуска само ако служебните ангажименти не могат да се изпълняват от дома. Срещите с приятели също няма да са възможни.

Нарушаването на мерките, които ще продължат най-малко до 11 април, ще се наказва с глоба, предупреди Джонсън.

В страната временно се затварят всички магазини, които не продават стоки то първа необходимост, както и библиотеките, храмовете и спортните площадки. Забраняват се всякакви прояви със събиране на хора, с изключение на погребенията.

Джонсън: Великобритания е във война, която трябва да спечели

Джонсън: Великобритания е във война, която трябва да спечели

Увеличават се заразените с коронавирус на осторва с 26% до 1950 през последните 24 часа

"Важно е да не допуснем заболяването да се разпространява", поясни Джонсън. По думите му, без мащабен отпор срещу настъплението на вируса от страната на държавите, ще настъпи момент, когато нито една здравна система в света няма да може да се справи, защото няма да достигат апарати за изкуствено дишане, легла в интензивните отделения, лекари и медицински сестри.

Премиерът на Обединеното кралство определи вируса като най-голямата заплаха от десетилетия.