Има кръв по ръцете на президента на Зимбабве Роберт Мугабе след насилието, което последва изборите и той трябва да се оттегли.

Това заяви премиерът на Великобритания Гордън Браун, цитиран от CNN.

Ръцете му са кървави, заради това което направи по време на президентската кампания, по време на която загинаха това много хора и толкова много други бяха принудени да напуснат домовете си, каза още Браун.

Той призова във възможно най-кратки срокове ООН да изпрати делегация в Зимбабве, която да започне преговори с президента.

Изказването на Браун идва след като правителството на Зимбабве обвини Браун в опит за корупция.

Браун се стремял с пари, влияние и икономически натиск да изгради „единен фронт" срещу Мугабе преди президентските избори, се посочваше в съобщение на правителството.

Същевременно опозиционният лидер Морган Цвангирай отхвърли идеята за създаването на правителство на националното единство, съобщи БиБиСи.

По думите му това би могло да се случи единствено, ако той бъде признат от международната общност за реалния победител на изборите.

От партията му Движение за демократична промяна заявиха, че не одобряват приетата по време на срещата на Африканския съюз резолюция за Зимбабве и тя не е достатъчна, за да сложи край на насилието, последвало изборите.

По думите на Цвангирай резолюцията не признава, че вотът в страната е незаконен. Според него създаването на правителство на националното единство, за което призовава и документът, не засяга реално проблемите на хората в Зимбаве и не подсигурява добро бъдеще за народа там