Министърът на външните работи на Швейцария Игнацио Касис пое поста президент на страната от 1 януари, предаде swissinfo.ch.

В речта си по повод Нова година, той подчерта необходимостта от обединение в обществото, като същевременно то запази и многообразието на страната.

Пандемията на коронавирус раздели хората в Швейцария, каза Касис, "но ние няма да позволим да останем разделени". Въпреки че маските криеха усмивки, "можем да се гледаме в очите и да се слушаме". Швейцарското правителство "слуша всички в страната. То разбира вашите притеснения и страхове. Правителството винаги основава решенията си на общите интереси на Швейцария и нейното население", декларира Касис.

Припомняме, че Касис бе избран за следващ президент с вот на парламента. Гласуването беше до голяма степен формално, след като миналата година Касис беше определен за вицепрезидент на страната.

Игнацио Касис е следващият президент на Швейцария

Игнацио Касис е следващият президент на Швейцария

Досега той беше министър на външните работи

156 от общо 200 членове на Швейцарското федерално събрание избраха Касис да поеме президентския пост през 2022 г.

Ролята на швейцарския държавен глава - да изпълнява представителни функции и да председателства заседанията на кабинета - се поема на ротационен принцип всяка година от някой от членове на изпълнителния Федерален съвет.

Касис ще стане първият президент от италианоговорящия регион Тичино в Швейцария през този век. Той ще поеме поста на 1 януари.

60-годишният Касис, който има медицинско образование и е практикувал като лекар по вътрешни болести, владее свободно трите основни езика на Швейцария: френски, немски и италиански. Сред основните му задачи ще бъдат борбата с продължаващата пандемия от коронавирус и възстановяването на влошените отношения с Европейски съюз.

Швейцария се отчете с рекорд от 17 634 случая на COVID-19 за ден

Швейцария се отчете с рекорд от 17 634 случая на COVID-19 за ден

Swissmedic одобри Johnson & Johnson като бустер и за лечение Ronapreve, съвместно разработено от Roche и Regeneron

През май швейцарското правителство се оттегли от дългогодишните преговори по цялостен пакет от двустранни споразумения с ЕС.