След дългогодишни преговори Швейцария заряза усилията, насочени към договаряне на общ договор с ЕС, съобщава БиБиСи. Швейцария не е в Европейския съюз, но се е присъединила към много от политиките на блока, като свободата на движение.

Понастоящем отношенията се управляват от над 120 двустранни споразумения и ако не бъдат заменени с една рамкова сделка, това може да навреди на цялостните отношения.

"Съжаляваме за това решение, като се има предвид напредъкът, постигнат през последните години", заяви комисията на ЕС. Споразумението за свободна търговия между ЕС и Швейцария датира от 1972 г.

ЕК - изпълнителният орган за 27-те държави-членки на ЕС - заяви, че без рамково споразумение между ЕС и Швейцария, модернизирането на тези отношения не би било възможно. Съществуващите сделки "не бяха на бързи обороти" и въздействието на решението на Швейцария ще трябва да бъде анализирано, предупреди ЕК.

Швейцарското правителство подчерта три въпроса: защитата на заплатите, правилата, регулиращи държавната помощ, и правото на гражданите на ЕС, работещи в Швейцария, да искат швейцарски социални помощи като част от свободата на движение.

Външният министър Игнацио Касис заяви, че Швейцария не може да приеме исканията на ЕС за равни права за работниците от ЕС, тъй като това би означавало нежелана "промяна на парадигмата" в миграционната политика на Швейцария. Правителството също се опасява, че това може да доведе до по-високи разходи за социално осигуряване.

Двете страни могат да разчитат на смесените двустранни споразумения, но тези сделки в крайна сметка ще остареят, така че Швейцария няма да има достъп до потенциален енергиен съюз или други области на единния пазар.

Швейцарците запазиха свободното движение с ЕС

Швейцарците запазиха свободното движение с ЕС

61,7% от швейцарците

Една двустранна сделка отпадна едва тази седмица, за търговия с медицински изделия и швейцарската организация MedTech заяви, че ще струва на индустрията 114 милиона швейцарски франка (104 милиона евро) и 75 милиона всяка година след това.

Швейцария и ЕС през годините: 1972 г. - Споразумение за свободна търговия; 1992 г. - Швейцарците гласуват против присъединяването към Европейското икономическо пространство; 1992-2002 г. - Швейцария преговаря, след това подписва първите двустранни споразумения с ЕС - те са взаимно зависими и включват свободно движение на хора - подкрепено с гласуване през 2000 г. Общо рамково споразумение се предлага през 2002 г.; 

2005 г. - Швейцария гласува за присъединяване към европейския договор за отворени граници Шенген и разширяване на свободното движение до 10 нови държави от ЕС; 2014 г . - Швейцария ограничава квотите за работниците от ЕС, което ядосва ЕС. Водят се разговори за формализиране на отношенията в рамков договор.

В крайна сметка 13 години преговори бяха захвърлени, след като ЕС заплаши да прекъсне търговските връзки на стойност 200 милиарда британски лири, освен ако швейцарците не предоставят на ЕС достъп до техния вътрешен пазар на труда, пише "Дейли мейл".

Прекратените разговори оставят председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с още една загуба след финализирането на Брекзит през януари.

Напускането на Великобритания постави в остър фокус необходимостта да се опитат да се справят с икономически машини като Швейцария и Норвегия, работещи със специален статут.

Швейцария сега ще има статут на "трета държава" като Великобритания, което означава, че губи определени привилегии и ще трябва да се примири с повече бюрокрация от ЕС.

Минималната месечна заплата в Женева става близо 3 800 евро

Минималната месечна заплата в Женева става близо 3 800 евро

Най-високата в света минимална заплата

Швейцарският президент Гай Пармелин посети Брюксел в края на април за разговори с шефа на ЕС фон дер Лайен.

Но двете страни попаднаха в безизходица, след като ЕС отказа да отстъпи по исканията на Пармелин да изключи ключовите въпроси, свързани с държавната помощ, защитата на заплатите и свободата на движение от пакта.

В изявление швейцарското правителство, известно като Федерален съвет, заяви, че е направило цялостна оценка на резултата от преговорите по споразумението. "Той стигна до заключението, че между Швейцария и ЕС остават съществени различия по ключови аспекти".

"По този начин не са изпълнени условията за подписване на споразумението. Днес Федералният съвет взе решение да не подписва споразумението и съобщи това решение на ЕС". Този ход приключва преговорите, се казва в изявлението.

Неспазването на рамковата сделка може да разклати отношенията на Швейцария с ЕС в момент, когато повече от половината от целия швейцарски износ отива към блока.

От 2008 г. ЕС настоява Швейцария да подпише споразумението, преди да сключи нови двустранни сделки. Въпреки решението в сряда, Берн заяви, че иска по-нататъшни политически преговори с Брюксел.

"Федералният съвет въпреки това счита, че е в общ интерес на Швейцария и ЕС да защитят добре установеното си сътрудничество и да поддържат систематично вече действащите споразумения", заяви правителството.

"Поради това той желае да започне политически диалог с ЕС за продължаване на сътрудничеството".

ЕК и Швейцария без напредък за нов партньорски договор

ЕК и Швейцария без напредък за нов партньорски договор

Комисарите отчитат липса на напредък