Швейцарското правителство отлага графика за споразумение с Европейския съюз за нов договор, което двете страни възнамеряваха да сключат тази година, съобщава "Ройтерс".

Намаляват перспективите за сключване на договор, установяващ връзките на Швейцария със своя най-голям търговски партньор, след като преговарящите не успяха да постигнат пробив след четиригодишни преговори.

ЕС иска неутрална Швейцария да облекчи правилата, които защитават високите швейцарски заплати от трансгранична конкуренция от квалифицирана работна ръка. Швейцарските синдикати се борят със "зъб и нокти" и поставят под съмнение перспективата за договорно споразумение.

Швейцарският кабинет трябва да обясни състоянието на преговорите в петък, докато лидерите на четирите партии в коалицията изразяват скептицизъм, че тази година може да се договори сделка преди изборите както в Швейцария, така и в Европейския парламент през 2019 г.

Швейцария се радва да е скучна в ерата на Брекзит и Тръмп

Швейцария се радва да е скучна в ерата на Брекзит и Тръмп

Ние работим много усилено, за да бъдем толкова "скучни", коментира Ален Берсе

Брюксел натиска Швейцария да постигне съгласие за пакт, който да допълва съществуващите 120 секторни споразумения и швейцарците да приемат редовно промени в правилата на единния пазар.

Договорът би се съсредоточи върху пет области: свободно движение на хора, гражданско въздухоплаване, сухопътен транспорт, взаимно признаване на промишлени стандарти и преработени селскостопански стоки, също така би трябвало да осигури по-ефективна платформа за решаване на спорове.

Ако разговорите се провалят, секторните споразумения ще останат в сила, но двупосочните връзки ще бъдат дълбоко замразени.

Брюксел заяви, че може да предприеме наказателни мерки, ако разговорите не успеят, включително да откаже и да прекрати признаването на правилата на швейцарската борса след края на 2018 г., заплаха, която би засегнала потенциални швейцарски ответни мерки.

В обобщение на целите на политиката си за следващата година, Швейцария също така заявява, че следи отблизо излизането на Великобритания от ЕС и ще подготви предложения за бъдещи двустранни отношения.

Швейцария изяснява отношенията си с ЕС с референдум

Швейцария изяснява отношенията си с ЕС с референдум

Брюксел желае да замени повече от 100 двустранни споразумения, които регулират отношенията му с Берн