Референдум в Швейцария изяснява отношенията на страната с Европейския съюз, той би бил полезен, коментира швейцарският президент Дорис Лойтхард, след като връзките между двете страни се охладиха тази седмица, съобщава "Ройтерс".

Швейцария и ЕС имат разногласия откакто Великобритания преговаря за оттеглянето си от блока. От известно време се водят преговори за осигуряване на нов "рамков" договор за уреждане на отношенията между Швейцария и ЕС, като Брюксел желае да замени повече от 100 двустранни споразумения, които регулират отношенията му с Берн.

Последната седмица отношенията се обтегнаха, след като ЕС предостави на швейцарските фондови борси само ограничен достъп до блока, което Швейцария определи като дискриминация.

"Двустранният път е важен. Следователно трябва да изясним нашите отношения с Европа. Трябва да знаем в каква посока вървим. Ето защо един фундаментален референдум би бил полезен", коментира Лойтхард.

Преговорите по споразуменията имаха развитие миналия месец, след като Швейцария се съгласи да увеличи своя принос към бюджета на ЕС.

Такава сделка ще гарантира, че Швейцария ще приеме съответните закони на ЕС в замяна на подобрения достъп до единния пазар на блока, което е от решаващо значение за швейцарския износ. 

"Разбира се, разликите с Брюксел сега са на фокус. Тук нашето отношение е ясно - за ЕС да свърже такова техническо нещо като борсова еквивалентност с политически въпроси като рамковия договор, ами това не е възможно", обяснява тя.

Коментира и че някои страни поставят Швейцария в същата категория като Великобритания, а други искат да укрепят собствените си финансови центрове за сметка на Швейцария.

 

"Можем да засилим сътрудничеството с Индия и Китай, но ЕС си остава основен. Нуждаем се от механизъм и регулирани отношения с ЕС, което също би предотвратило политическите игри, каквито имаме в момента", обяснява Лойтхард.