Хубаво е да бъдем скучни в тези несигурни времена, заяви президентът на Швейцария Ален Берсе във връзка с президента на САЩ Доналд Тръмп и британския референдум за Брекзит, съобщава "Ройтерс".

Берсе обясни, че швейцарската политическа система е трудна за чужденците. "Президент, който не може самостоятелно да взема решения и заема длъжността в продължение на една година. Добре, за някои от вас, това би могло да звучат наистина като добра идея".

Швейцарската система на пряка демокрация означава, че се гласува за "почти всичко", с дати за следващите 64 вота и избори до 2034 г., допълва Берсе.

"Не съм сигурен дали можете дори да обясните това на читателите си у дома. Очевидно има държави, в които само един референдум е достатъчен, за да се потопи страната в години на несигурност и хаос. За щастие в Швейцария вече сме уредили отношенията си с ЕС".

В проучване на градовете с най-добро качество на живот, БиБиСи описва Цюрих като "скучен", а Женева като "смъртно тъпа". "Разбира се познавате, Швейцария по-добре. Ние работим много усилено, за да бъдем толкова "скучни". Този вид обида е музика за нашите уши. Да си скучен може да е хубаво", добави Берсе, цитирайки стабилност, приемственост и надеждност.

Посланикът на САЩ Ед Макмълън коментира, че забележките на Берсе са добър хумор. "Той се шегуваше. Беше въпрос за швейцарското президентство и колко иронично е, че се променя всяка година. Някои харесват това, други не", обяснява Макмълън.