Швейцарците решително отхвърлиха опит за прекратяване на споразумение с ЕС за свободното движение на хора, пише "Гардиън".

Най-голямата партия в швейцарския парламент, антиимигрантската Швейцарска народна партия (SVP), поиска допитване до народа. Тя се аргументира, че страната сама трябва да ограничава броя на чужденците, които пристигат, за да си търсят работа.

Швейцария решава на референдум за свободното движение с ЕС

Швейцария решава на референдум за свободното движение с ЕС

Социологическите проучвания показват обаче, че SVP няма да успее

Инициативата обаче, която не е одобрявана от правителството, парламента, синдикатите, работодателските организации и всички други политически партии, защото ще поставя под риск цялостно отношенията на Швейцария с ЕС, е отхвърлена от 61,7% от швейцарците, сочат окончателните резултати.

Преди допитването социологически допитвания показваха, че около 63% от швейцарците не одобряват предложението.

От антиимигрантската партия обявиха, че са разочаровани от резултата, но ще продължат борбата за връщане на контрол над миграцията.

Чужденците представляват около ¼ от 8,6 милиона население на Швейцария. Прогнозите са населението да нарасне до 10 милиона през следващите 30 г. заради имиграцията.

Швейцария гласува дали да прекрати свободното движение с ЕС

Швейцария гласува дали да прекрати свободното движение с ЕС

63% от анкетираните са против предложението на партията

Опоненти смятат, че отмяната на свободното движение на хора с ЕС ще доведе до отлив на квалифицирани работници и като цяло ще заплаши комплексната мрежа от повече от 120 двустранни споразумения между Брюксел и Швейцария, която не е член на Общността.

Освен че позволява на граждани на ЕС да работят в Швейцария, договорите включват споразумения, които са изключително важни за швейцарския бизнес в търговията, обмена на данни, земеделието, изследванията, сътрудничество между полицейските служби, гражданската авиация, транспорта, туризма, образованието и пенсиите.

Все пак Швейцария ще купува нови изтребители

Все пак Швейцария ще купува нови изтребители

Сделката беше одобрена на референдум

Правителството обяви, че ако швейцарците отхвърлят свободното движение, още шест споразумения, които премахват пречките между Швейцария и ЕС в търговията, транспорта и други сфери, ще престанат да действат заради така наречената "клауза гилотина".

Гражданите на държавите от ЕС, също Норвегия и Лихтенщайн, представляват 68% от 2,1 милиона чужденци в Швейцария през 2019 г. Най-големите общности са от Италия, Германия и Португалия. Повече от 450 000 швейцарци живеят в ЕС.

На гласуването в неделя швейцарците подкрепиха въвеждане на платен отпуск по бащинство, което е голяма промяна в Швейцария. Богатата европейска държава, която не осигури право на глас на жените до 1971 г. и за първи път въведе 14 седмици платен отпуск по майчинство през 2005 г., сега ще даде възможност на бащите да вземат две седмици платен отпуск след раждане на детето им, който ще е 80% от дневното трудово възнаграждение с таван до 196 швейцарски франка (165 паунда) на ден.

Страната ще купи и нови изтребители.