Швейцария гласува днес на референдум дали да прекрати споразумението си с ЕС за свободното движение на хора.

Референдумът е сравняван с кампанията за Брекзит във Великобритания, която доведе до решението на държавата да напусне блока.

Най-голямата партия в швейцарския парламент, антиимигрантската Швейцарска народна партия (SVP), поиска допитването до народа. Тя се аргументира, че страната сама трябва да ограничава броя на чужденците, които пристигат, за да си търсят работа.

Социологическите проучвания показват обаче, че SVP няма да успее. Сондаж от тази седмица разкри, че 63% от анкетираните са против предложението на партията, което сигнализира, че избирателите искат стабилност във времена на икономическа несигурност заради пандемията от коронавирус.

Швейцария гласува дали да прекрати свободното движение с ЕС

Швейцария гласува дали да прекрати свободното движение с ЕС

63% от анкетираните са против предложението на партията

Чужденците представляват около ¼ от 8,6 милиона население на Швейцария. Прогнозите са населението да нарасне до 10 милиона през следващите 30 г. заради имиграцията.

Опоненти смятат, че отмяната на свободното движение на хора с ЕС ще доведе до отлив на квалифицирани работници и като цяло ще заплаши комплексната мрежа от повече от 120 двустранни споразумения между Брюксел и Швейцария, която не е член на Общността.

Правителството обяви, че ако швейцарците отхвърлят свободното движение, още шест споразумения, които премахват пречките между Швейцария и ЕС в търговията, транспорта и други сфери, ще престанат да действат заради така наречената "клауза гилотина".

Гражданите на държавите от ЕС, също Норвегия и Лихтенщайн, представляват 68% от 2,1 милиона чужденци в Швейцария през 2019 г. Най-големите общности са от Италия, Германия и Португалия. Повече от 450 000 швейцарци живеят в ЕС.