Швейцария ще гласува в неделя дали да прекрати споразумението си с ЕС за свободното движение на хора, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че референдумът е подобен на кампанията за Брекзит във Великобритания, която доведе до решението на държавата да напусне блока.

Най-голямата партия в швейцарския парламент, антиимигрантската Швейцарска народна партия (SVP), поиска допитване до народа. Тя се аргументира, че страната сама трябва да ограничава броя на чужденците, които пристигат, за да си търсят работа.

Социологическите проучвания показват обаче, че SVP няма да успее. Сондаж от тази седмица разкрива, че 63% от анкетираните са против предложението на партията, което сигнализира, че избирателите искат стабилност във времена на икономическа несигурност заради пандемията от коронавирус.

Чужденците представляват около ¼ от 8,6 милиона население на Швейцария. Прогнозите са населението да нарасне до 10 милиона през следващите 30 г. заради имиграцията.

"Мигрантите променят културата ни. Обществените площади, влаковете и улиците са все по-малко безопасни. В допълнение реално половината от тези, които получават социални помощи, са чужденци", пише на специалния сайт на SVP за референдума.

Партията предупреждава, че безработицата сред швейцарските граждани неизбежно ще се увеличи, тъй като младите чужденци са наемани, за да заменят по-старите швейцарски работници, цените на жилищата се увеличават, училищата, транспортът и публичните услуги ще бъдат претоварени.

Опоненти смятат, че отмяната на свободното движение на хора с ЕС ще доведе до отлив на квалифицирани работници и като цяло ще заплаши комплексната мрежа от повече от 120 двустранни споразумения между Брюксел и Швейцария, която не е член на Общността.

Освен че позволява на граждани на ЕС да работят в Швейцария, договорите включват споразумения, които са изключително важни за швейцарския бизнес в търговията, обмена на данни, земеделието, изследванията, сътрудничество между полицейските служби, гражданската авиация, транспорта, туризма, образованието и пенсиите.

Правителството обяви, че ако швейцарците отхвърлят свободното движение, още шест споразумения, които премахват пречките между Швейцария и ЕС в търговията, транспорта и други сфери, ще престанат да действат заради така наречената "клауза гилотина".

Гражданите на държавите от ЕС, също Норвегия и Лихтенщайн, представляват 68% от 2,1 милиона чужденци в Швейцария през 2019 г. Най-големите общности са от Италия, Германия и Португалия. Повече от 450 000 швейцарци живеят в ЕС.