Швейцария обяви по-строги мерки за борба с коронавируса след ръст на заразените и откриване на случаи на новия вариант Омикрон в страната, съобщават Ройтерс и БТА.

Правителството каза, че ще бъде разширено прилагането на изискването за носене на маски и представянето на сертификат, доказващ ваксинация или преболедуване. Маски ще трябва да се носят на закрити места, където важи задължението за показване на сертификат.

Властите също така засилиха призива за работа от вкъщи и позволиха до различни обекти и събития да се допускат само ваксинирани или преболедували.

Мерките ще влязат в сила от понеделник и ще действат до 24 януари.

Според швейцарското правителство сегашната ситуация е "много критична". "Появата на варианта Омикрон също създава нови предизвикателства за справянето с пандемията", каза федералният съвет.

В страната вече има три потвърдени случая на новия вариант.

Швейцария също така се бори с нарастване на броя на заразените. През последните 14 дни са регистрирани над 96 000 случая. На 29 ноември бяха отчетени 11 340 заразявания - най-високото ниво от началото на пандемията.

Правителството напоследък затегна и ограниченията за влизане в страната, като въведе изискване пътниците от 23 държави да представят отрицателен тест и да бъдат под карантина 10 дни. 

Бързите COVID тестове в Германия и Швейцария ще се заплащат

Бързите COVID тестове в Германия и Швейцария ще се заплащат

Над 1 милион души в Германия са с поставена бустерна доза