Хората в Германия ще трябва да заплащат от днес сами бързите тестове срещу COVID-19, с изключение на тези, които не могат да бъдат ваксинирани, включително децата под 12 години. От март в цяла Германия този вид изследване беше безплатно, съобщи ДПА.

Германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на федералните провинции постигнаха съгласие за този ход, защото наличието на ваксини за всички граждани прави по-нататъшното постоянно покриване на разноските за тези тестове с пари на данъкоплатеца ненужно.

Приетите нови правила обаче предвиждат и преходен период за някои категории лица. Така например децата на възраст между 12 и 17 години и бременните жени все още ще могат да се тестват безплатно поне веднъж седмично до 31 декември. Хора, нуждаещи се от изследване за приключване на карантина заради заразяване с КОВИД-19, също ще продължат да не плащат за теста.

При ПСР тестовете, които се изписват от лекари или здравните власти, няма промяна, като в тези случаи разноските за тях ще продължат да се покриват. ПСР тестовете се смятат за по-надеждни при установяването на заразяване.

Ето как Швейцария стимулира ваксинацията

Ето как Швейцария стимулира ваксинацията

Мерки срещу пандемията

От днес подобна мярка влиза в сила и в съседна Швейцария. Тестовете там ще останат безплатни за хората под 16 години, за имунизираните само с първа доза, за хората със съмнения за заразяване с коронавирус и за лицата, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Програмите за редовно тестване в училищата и на работното място също остават безплатни.

Тъй като само около 60 процента от хората в Швейцария са със завършена ваксинация, правителството започна нова имунизационна кампания, включваща обособяването на още 50 мобилни ваксинационни пункта в цялата страна, които предлагат възможност за имунизация без предварително записване.

Здравният министър предложи и материални поощрения под формата на ваучери в размер на 50 франка (54 долара) за хората, които убедят други хора да се ваксинират.

И в Германия, и в Швейцария се изисква сертификат, удостоверяващ, че даденият човек е ваксиниран, преболедувал или се е изследвал за коронавируса който трябва да бъде показван на места като ресторанти и културни обекти на закрито, както и на масови прояви на закрито.

В Германия 65,3 процента от населението е напълно ваксинирано. Към вчерашна дата този дял сред пълнолетното население е 75,8 процента, показват данни от днес на Института по вирусология "Роберт Кох".

Сред децата и подрастващите на възраст между 12 и 17 години с поне една доза са ваксинирани 43,2 процента, а със завършен курс на имунизация са 37 процента.

Над 1 милион души в Германия са с поставена бустерна доза.