Евродепутати от България и Румъния и Австрия, протестираха днес пред сградата на австрийското министерство на външните работи във Виена. Демонстрацията беше срещу ветото на Австрия за приемане на двете държави в Шенген, съобщава БТА.

Българският евродепутат ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк, румънският евродепутат Влад Ботош и депутатът от австрийския парламент Хелмут Брандщетер участваха в демонстрацията. Австрийската партия NEOS също изрази подкрепата си.

Илхан Кючюк заяви, че акцията цели да привлече вниманието на представителите на австрийските политически и икономически среди, както и на цялата австрийска общественост, към този проблем, в контекста на европейското равенство и солидарност.

Българските либерали искат и да проведат среща с представители на австрийския бизнес, който инвестира в България.

Разнобой в австрийското правителство относно България в Шенген

Разнобой в австрийското правителство относно България в Шенген

Според вицеканцлера, да се спре разширяването сега е грешка

По думите му е изключително важно България и Румъния да говорят заедно публично по темата, с ясни и конкретни послания. Според евродепутата е необходим публичен натиск, с който да се обясни на австрийското правителство, че външната граница на ЕС ще бъде охранявана по-добре и австрийските граждани ще се чувстват по-сигурни, ако България е част от Шенген.

Утре Илхан Кючюк ще бъде в Нидерландия, където му предстоят разговори с представители на двете водещи партии в страната.