Евродепутатката Илияна Йотова не вярва на твърденията, че движението АБВ носи допълнителни гласове на левицата.
Това стана ясно от нейно участие в ефира на Би Ти Ви.

По думите й, в БСП няма идеен разрив и поведението на АБВ е плод на междуличностни взаимоотношения.

Тя запита защо точно на тези избори решава да се заяви формацията на експрезидента Георги Първанов, след като в изложените от нейните  представители аргументи отсъства разговорът за ЕС и положението на България като страна членка.

Тя допълни, че няма как от АБВ да не си дават сметка, че с поведението си отслабват позициите на БСП - председателят на партията е и председател на ПЕС, а информацията за  ставащото в българската левица достига до Брюксел.

Йотова посочи, че от факта, че Сергей Станишев е председател на ПЕС, биха могли да произтекат много хубави неща за България, но те може да бъдат осуетени от поведението на АБВ.

"Нямам абсолютно никакви проблеми тогава, когато искам да кажа нещо, с което не съм съгласна. Аз имам своите забележки към много от своите другари, но го казвам там, където му е мястото." - коментира Йотова.

Във връзка с информацията, че Ивайло Калфин ще оглави листата на АБВ за евроизборите, тя сподели, че двамата се познават от деца, но е  научила за кандидатурата му от други хора.

„Основната разлика между мен и Ивайло Калфин е, че аз дойдох в БСП в най-трудния момент, макар че съм член на партията много преди това. Дойдох с ясното съзнание, че правото беше на нейна страна и тези, които предричаха бързата смърт на социалистическата партия, не си даваха сметка, че съвсем скоро тя ще израсне наистина като феникс от пепелта и това се случи 1999 година - пробивът на местните избори." - каза още социалистката.

По думите й, ДПС не е коалиционен партньор на БСП, а партия, подкрепяща кабинета

„Точно тази партия на два пъти подкрепя Георги Първанов при избора му за президент. Естествено това е другата партия, която подкрепя правителството." - заяви  Йотова, като категорично отрече да има близост между  БСП и „Атака".

По думите й, депутатите от „Атака" просто присъстват в залата, което е задължение на народните представители.