Чрез средствата на ПРО САЩ искат да получат преимущество над Русия и Китай в стратегическото въоръжаване, което може да има непредсказуеми последствия.

Това коментира, цитиран от „Новости“, заместникът на шефа на главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия ген.-лейтенант Виктор Познихир.

По думите му, в резултат на едностранното оттегляне на САЩ през 2002-ра от Договора за ПРО, сключен през 1972 г., бил „разрушен крайъгълният камък на глобалната стратегическа стабилност“. Пентагонът бил започнал мащабни действия по създаване на национална система за ПРО, която е способна да наруши съществуващия баланс на силите в света.

Генерал Познихир е убеден, че илюзията за неуязвимост и ненаказаност под чадъра на ПРО ще стимулира Вашингтон към еднространчиви действия в решаването на глобалните проблеми, което може да доведе до снижаване на прага за употреба на ядрено оръжие за изпреварване действията на противника.

Според него разширявайки системата за ПРО, САЩ създават мощен ударен компонент за нанасяне на „обезглавяващи удари по Русия и Китай“.

Генералът подчертава, че конфигурацията и потенциалът на на американската система за ПРО са неадекватни спрямо равнището на реалните и прогнозируеми ракетни заплахи за САЩ.

Оказва се, че под предлога, че се противодейства на севернокорейската и иранска „ракетна заплаха“ се разгръща система, предназначена, на първо място, за борба с руски и китайски ракети, коментира още генерал Познихир.