Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще разположи Националната гвардия - част от въоръжените сили на САЩ - за потушаване на насилието, избухнало в някои американски градове, пише БиБиСи.

Тръмп многократно е атакувал губернатори и кметове на демократи за отговора им на сблъсъци в градовете, които те управляват.

След смъртта на Джордж Флойд през май, президентът Тръмп заплаши да изпрати американските военни в щати, които са с протести, въпреки че кметовете на някои градове и щати поставиха под съмнение правото на президента да направи това срещу техните желания.

Тръмп също е разпоредил стотици служители на реда в градовете, за които според него се наблюдават нарастващи нива на престъпления.

Кой може да разположи Националната гвардия?

Всеки щат на САЩ има собствен контингент от сили на Националната гвардия, които могат да бъдат разположени от щата или понякога да бъдат помолени да работят за федералното правителство.

Когато избухнаха протести в Уисконсин след разстрела на Джейкъб Блейк, губернаторът на щата поиска помощ от Националната гвардия на следващия ден.

Губернаторът също така помоли други щати да помогнат с допълнителни сили, включително Аризона, Мичиган и Алабама.

Но ако местните власти не разположат Националната гвардия, има ли правно основание президентът да го направи?

Има закон, наречен Закон за въстанията, датиращ от 19-ти век, който позволява на президента да разполага федерални войски против волята на местните власти при определени обстоятелства.

Какво представлява Законът за въстанията?

Законът на САЩ излага обстоятелства, когато правителството във Вашингтон може да се намеси без разрешение на щата.

Законът за въстанията казва, че одобрението на губернаторите на щатите не се изисква, когато президентът реши, че ситуацията в даден щат прави невъзможно прилагането на американските закони или когато правата на гражданите са застрашени.

Законът е приет през 1807 г., за да позволи на президента да извика сили за защита срещу "враждебни набези на индианците" - и впоследствие той е разширен, за да позволи използването на американската армия при вътрешни смущения и за защита на гражданските права.

"Ключовият момент", казва Робърт Чесни, професор по право в Университета на Тексас е, че "решение на президента е да вземе решение; губернаторите не трябва да искат помощта му".

Използвал ли се е законът преди?

Според изследователската служба на Конгреса, в миналото Законът е използван редица пъти, макар и преди почти три десетилетия.

За последно се позовава на него през 1992 г. тогавашния президент на САЩ Джордж Буш-старши по време на бунтове в Лос Анджелис, след като губернаторът на Калифорния иска федерална помощ.

Законът се използва през 50-те и 60-те години по време на ерата на гражданските права от трима различни президенти, включително когато има възражения от страна на губернаторите.

Президентът Дуайт Айзенхауер се сблъсква с възражения, когато използва закона през 1957 г., за да изпрати американски войски в Арканзас, за да контролира протест в училище, където черно-белите деца се обучават заедно.

От края на 60-те години на миналия век използването на закона е рядко. Конгресът го изменя през 2006 г. след урагана "Катрина" в опит да направи военната помощ по-ефективна, но изменението е отменено, след като губернаторите възразиха срещу него.

Може ли президентът Тръмп да изпрати федерални агенти?

Полицейските правомощия в САЩ са оставени в ръцете на щатски и местни служители, а не на федералното правителство, както е посочено в 10-та поправка на конституцията на САЩ.

Не е необичайно федералното правителство да изпраща агенти в градовете, които да помагат при конкретни правоприлагащи случаи и разследвания.

Но потенциалният обхват на последните операции без искания от местните власти създава недоумение.

Ръководителят на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви: "Не ми трябват покани от щати, кметовете или губернаторите, за да си свършим работата. Ще го направим, независимо дали ни харесват там или не."

Федералното правителство има право да защитава федералната собственост - а закон от 2002 г. уточнява, че федералните служители могат да бъдат разположени за "защита на собствеността, притежавана или заета от федералното правителство".

Това е обосновката за изпращането на федерални агенти в град Портланд, за да се спре предполагаемият вандализъм.

Но последният ход е отделна операция, фокусирана върху полицията срещу престъпления, а не за защитата на федералната собственост.

Американското правителство има право да прилага федерални закони и да разследва престъпления.

В конституцията на САЩ арестът е законен, ако е подкрепен от "вероятна причина" - че има доказателства, които показват, че арестуваният е извършил престъпление.

Главният адвокат на правителството, главният прокурор Уилям Бар, посочи това като оправдание за действията на федералните агенти.

Но някои експерти предполагат, че агентите могат да разширят законовите граници на федералните правоприлагащи органи, тъй като полицията е в юрисдикцията на местните власти.

Ели Хониг, американски правен анализатор коментира, че "Федералното правителство със сигурност може да се насочи към силно засегнати райони за разследване на престъпления, но проблемът тук е потенциалът за разполагане на федерални агенти за патрулиране на улиците."

За Тръмп силата е единственият начин да се спрат бунтовете в САЩ

За Тръмп силата е единственият начин да се спрат бунтовете в САЩ

Протестите и бунтовете продължават в Портланд от три месеца