Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в профила си в "Туитър", че преговорите и диалогът между Северна и Южна Корея никога не биха се случили, ако той не е бил твърд, силен и готов да упражни американската "мощ" срещу Пхенян.

"С всички провалени "експерти", които участват, вярва ли някой действително, че преговорите и диалогът биха се случвали между Северна и Южна Корея точно сега, ако не бях твърд, силен и готов да заангажирам пълната ни "мощ" срещу Севера", написа Тръмп в акаунта си в "Туитър", допълвайки: "Глупаци, но преговорите са хубаво нещо!"

Вчера Северна и Южна Корея започнаха предварителни преговори чрез трансгранична гореща линия, която беше отворена за първи път от февруари 2016 г. насам в граничното село Панмунджом.

КНДР проведе първия телефонен разговор с Южна Корея от 2 г.

КНДР проведе първия телефонен разговор с Южна Корея от 2 г.

Разговорът е продължил около 20 минути

Преговорите, предизвикани от новогодишното обръщение на севернокорейския вожд Ким Чен-ун, имат за цел да улеснят участието на севернокорейските спортисти в Зимните олимпийски игри в южнокорейския зимен център Пьончан, насрочени за февруари.

По-рано днес обаче беше съобщено, че двете страни не са успели да постигнат дипломатически пробив и са отменили по-нататъшните преговори, след като Пхенян не отговори на предложението за преговори на високо равнище на Сеул.

КНДР и Южна Корея не постигнаха дипломатически пробив

КНДР и Южна Корея не постигнаха дипломатически пробив

До момента Пхенян не е отговорил на последното предложение на Сеул