Турският външен министър обяви, че Европейският съюз трябва да бъде по-прагматичен в отпускането на обещаните 3 млрд. евро, предназначени за подпомагане на управлението на мигрантската криза, изтъквайки, че имало проблеми с предоставянето на парите, съобщава „Ройтерс”.

Говорейки на пресконференция в Анкара, Мевлют Чавушоглу също така призовал сирийската опозиция да продължи с мирните преговори, които се провеждат в Женева.

Припомняме, през миналия месец Европейският съюз и Турция сключиха споразумение, според клаузите на което Турция следва да получи общо 6 млрд. евро до 2018 г. за обгрижването на сирийските бежанци на своя територия, като се задължава да възпира потока от мигранти към Европа, както и да приема обратно хора, които не получават убежище в страните от Европейския съюз.

Други отстъпки от страна на ЕС спрямо Турция включват премахване на визовите ограничения за пътуване на турски граждани в Европа, както и засилване на преговорния процес между ЕС и Турция за членството на страната в Общността.