Американският държавен секретар, който е на посещение в Лондон, обяви, че САЩ поемат пълна отговорност за изтичането на подробности относно разследването на терористичната атака в Манчестър, при която загинаха 22-ма души, съобщава "Ройтерс".

"Ние очевидно съжаляваме, че това се случи. По отношение на публикуването на информация по неподходящ начин... със сигурност ние осъждаме това", посочи американският първи дипломат.

Британците възобновиха споделянето на специнфо с американците

Британците възобновиха споделянето на специнфо с американците

Арестуваха още един мъж за терора в Манчестър

Говорейки, след като се срещна с британския си колега Борис Джонсън, Тилърсън коментира, че "специалните отношения" между двете страни "със сигурност ще издържат на тези изтичания на информация".

Той добавил, че "сърцата са разбити" в САЩ след атаката в Манчестър.

На срещата на върха на НАТО в Брюксел вчера британският премиер Тереза Мей се конфронтира с американския президент Доналд Тръмп във връзка с изтичането на чувствителна разузнавателна информация, посочвайки че споделената информация "трябва да се пази".

Британската полиция за кратко преустанови споделянето на разузнавателна информация със САЩ в четвъртък, след като частни подробности от разследването се появиха в американските медии.

Тилърсън допълни, че терористичната атака в Манчестър показва "предизвикателството" на имиграцията.

"Имиграцията е сериозно предизвикателство за това как се противопоставяме на тероризма. Изглежда, че имаме трудности да асимилираме тези хора, за да се чувстват част от нашето общество и никога да не обмислят да подкрепят актове на насилие срещу своите съграждани и своите съседи. Тази масова миграция на хора... е проблем за страните по целия свят. Това е нещо, с което трябва да се научим как по-добре да се справим", изтъкна той.

От своя страна британският външен министър Борис Джонсън даде пример със семейството си за успеха на интеграцията.

"САЩ и Великобритания са страни, които по много начини са изградени върху имиграцията", отбеляза Джонсън и допълни: "Моят прадядо беше мюсюлманин. И той дойде в тази страна в началото на миналия век. Станах кмет на Лондон и външен министър. Така че интеграцията е възможна. Към това трябва да се стремим."