Това не е просто спор за името на една страна - от него донякъде зависи съдбата на цяла Югоизточна Европа. Затова Москва е толкова усърдна в своя гъвкав цинизъм, пише анализаторът от "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Райнхард Везер, цитиран от Дойче веле.

Спорът между Гърция и Македония за името не е просто някаква обикновена междусъседска свада. Той може да окаже въздействие върху стабилността в цяла Югоизточна Европа.

Македония носи същото име като една гръцка провинция, а на Атина това не ѝ харесва, поради което вече от години блокира сближаването на северната си съседка с ЕС и с НАТО. В резултат на това Македония за дълго влезе в една авторитарно-националистическа спирала, която почти доведе до разпадането на страната.
А ако Македония се разпадне, последиците за съседните държави ще бъдат необозрими.

Демократичният обрат в Македония създаде основата за ново раздвижване в спора за името. Но това раздвижване може да бъде блокирано, ако - под впечатлението на големите националистически демонстрации - Атина отново реши да се запъне. Такова развитие ще зарадва едного извън Гърция: Кремъл, който иска да предотврати приемането на Македония в НАТО.

Снимка 335529

Източник: ЕПА

В спора за името Москва действа с обичайния си гъвкав цинизъм. Досега горещо обичаше македонските националисти, днес обаче външният министър Лавров препоръчва на гърците да не се съгласяват с никакъв компромис.

Райнхард Везер