Международният имидж на САЩ се е подобрил след избирането на демократа Джо Байдън за президент, но опасенията за здравето на американската демокрация остават. Това показва ново проучване, цитирано от "Франс прес".

Докладът на изследователския център "Пю", който е проучил обществеността в 16 страни, беше публикуван, докато Байдън е в Европа при първото си посещение в чужбина като президент.

САЩ като цяло не бяха уважавани в проучвания на общественото мнение, проведени по време на президентството на Доналд Тръмп.

Байдън не успява да възстанови имиджа на САЩ във Франция и Германия

Байдън не успява да възстанови имиджа на САЩ във Франция и Германия

Само 51% от германците виждат САЩ като надежден партньор

От 12 страни, анкетирани тази година и през 2020 г., "Пю" уточни, че средно 75 процента са изразили увереност в Байдън да постъпва правилно по отношение на световните дела, в сравнение със 17 процента за Тръмп миналата година.

Във Франция 65 процента от анкетираните са заявили, че възприемат САЩ положително, увеличение от само 31 процента миналата година.

Подобни подобрения с 25 процентни пункта или повече са установени в Германия, Япония, Италия, Нидерландия и Канада.

В други проучени страни - Австралия, Великобритания, Гърция, Южна Корея, Испания и Швеция - също се отбелязва скок в благосклонността към САЩ.

Разглеждайки 12 страни, в които са проведени социологически проучвания през първата година от президентските им мандати, средно 77 процента са определили Байдън като добре квалифициран да бъде президент, в сравнение с едва 16 процента, които са смятали по този начин по отношение на Тръмп.

Борис Джонсън и Джо Байдън ще изготвят нова Атлантическа харта

Борис Джонсън и Джо Байдън ще изготвят нова Атлантическа харта

Двамата лидери ще говорят преди и на Г-7

"Пю" уточнява, че средно 89 процента във всички 16 анкетирани общества са одобрили решението на Байдън да върне САЩ в Световната здравна организация (СЗО), а 85 процента са подкрепили повторното присъединяване към Парижкото споразумение за климата.

67 процента от 16-те проучени страни са заявили, че САЩ са "много" или "донякъде" надежден партньор, като 57 процента казват, че очакват отношенията да останат същите, а 39 процента казват, че очакват те да се подобрят.

"Пю" също така са проучили отношението към САЩ след президентските избори през ноември и атаката срещу Капитолия (сградата на Конгреса на САЩ) от поддръжници на Тръмп на 6 януари.

17 процента казват, че демокрацията в САЩ е "добър пример" за другите страни, докато 57 процента са посочили, че "преди беше добър пример, но не е през последните години".

23 процента подчертали, че американската демокрация "никога" не била добър пример.

Проучването на "Пю" сред 16 254 души е проведено между март и май в 12 до 16 страни в зависимост от въпросите.

Те са били: Австралия, Белгия, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Гърция, Италия, Япония, Нидерландия, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея, Испания, Швеция и Тайван.

Байдън: САЩ не искат конфликт с Русия

Байдън: САЩ не искат конфликт с Русия

Позиция на президента на САЩ