Инагурацията на президента е една от най-старите демократични традиции в САЩ - началото й е положено преди повече от 230 г.

Полагането на клетва от президента е единственият елемент от церемонията, който е поставен като изискване в американската конституция. Новият държавен глава може да произнесе клетвените думи на всяко избрано от него място и по всяко време до определения момент за фактическото му встъпване в длъжност. Няма формални изисквания за това кой може да бъде свидетел на церемонията - може да бъде присъства практически всеки.

През последните водеща фигура при полагането на клетва от държавния глава е председателят на Върховния съд на САЩ, но това не винаги е било така. При клетвата на Келвин Кулидж, 29-ият президент на САЩ, полага произнася своята клетва във ферма във Върмонт в 2:47 ч. след полунощ, а водещ на церемонията е неговият баща, който е бил нотариус. Това става, след като е получено известието за смъртта на президента Уорън Хардинг.

По правило на церемонията по инагурацията другите държави биват представлявани от своите посланици във Вашингтон, а не държавните лидери.

Джо Байдън положи клетва: Ще напишем история на надеждата, на достойнството
Обновена

Джо Байдън положи клетва: Ще напишем история на надеждата, на достойнството

„Празнуваме триумфа не на личност, а на демокрацията”...

Джордж Вашингтон е единственият президент, чиято инагурация протича в два града. Той полага клетва в Ню Йорк на 30 април 1789 г, а на 4 март е проведена церемония по инагурацията му във Филаделфия - тогава именно този град е столица на САЩ.

През 1841 г., въпреки лютия студ в деня инаугурацията, Уилям Хенри Харисън отказва да облече палто на церемонията и скоро след това умира от простудата, получена тогава. Той остава на поста само 32 дни.

Барак Обама е полагал клетва общо четири пъти при двете си инагурации. Когато той встъпва в първия си мандат през 2009 г., председателят на Върховния съд произнася погрешно няколко от клетвените думи. На следващия ден Обама, който отдава внимание на тези детайли, решава да повтори клетвата. Пристъпвайки към втория си мандат през 2013 г., той първо полага клетва непублично на 20 януари - неделя, а на следващия ден прави това публично.

Текстът е подготвен от агенция Укринформ на базата на материали от дипломатически източници.