Демократът Мери Пелтола спечели извънредните избори за единственото място в Камарата на представителите на Аляска в САЩ в сряда изпреварвайки републиканския кандидат Сара Пейлин, която търси политическо завръщане в щата, където някога е била губернатор, предава Associated Press.

Пелтола, която е от племето Юпик и навърши 49 години в сряда, ще стане първата местна жителка на Аляска в Камарата на представителите и първата жена, заела мястото. Тя ще служи през оставащите месеци от мандата на покойния републикански конгресмен Дон Йънг, който заемаше поста 49 години преди смъртта си през март и стана най-дълго служилият представител в Конгреса на САЩ.

Победата на Пелтола, носи радост за демократите, особено поради по-доброто от очакваното представяне на специалните избори в цялата страна тази година. Тя ще бъде първият демократ, който заема място в Камарата на представителите на Аляска след покойния конгресмен Ник Бегич, който се кандидатира за преизбиране през 1972 г., когато самолетът му изчезна. Бегич по-късно е обявен за мъртъв и Йънг през 1973 г. бе избран на мястото му.

Пелтола обедини демократите, докато нейните двама републикански опоненти - Пейлин и внукът на Бегич, също с име Ник Бегич - понякога се преследваха един друг.

Резултатите дойдоха 15 дни след изборите на 16 август, след изтичане на крайния срок за получаване на бюлетини, изпратени по пощата от чужбина. Макар и никой от кандидатите да не спечели повече от половината от гласовете, съгласно новата система за класиране Пелтола бе обявена за победител, след като получи най-много гласове.

Резултатите от сряда се превърнаха в разочарование за Пейлин, която се стреми да се завърне в политиката 14 години, след като бе издигната на националната сцена, когато Джон Маккейн я избра за негова кандидатка за вицепрезидент на президентските избори през 2008 г. В надпреварата си за мястото в Камарата на представителите тя се ползваше с немалка популярност и спечели одобрението на бившия президент Доналд Тръмп.

Но критиците поставиха под съмнение ангажимента й към Аляска, цитирайки решението й да подаде оставка като губернатор през юли 2009 г., по средата на мандата си. Пейлин стана консервативен коментатор по телевизията и се появява в телевизионни риалити програми, наред с други занимания.

Поражението на Пейлин на извънредните избори обаче не означава, че тя е загубила шанса си за мястото в Камарата на представителите на САЩ.

Сара Пейлин се връща в политиката

Сара Пейлин се връща в политиката

Подкрепа от Тръмп

.