Министърът на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар се срещна с китайския си колега Ван И в Казахстан, където двамата се съгласиха да ускорят преговорите за решаване на проблемите по тяхната обща граница възможно най-скоро, съобщи Ню Делхи в изявление, цитирано от Ройтерс.

Индия и Китай споделят дълга хималайска граница, голяма част от която е непълно очертана, а отношенията между двете страни се влошиха след военния сблъсък през юли 2020 г., при който загинаха най-малко 20 индийски и четирима китайски войници.

Индия съобщи, че Джайшанкар се е срещнал с Ван И на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана, където те се съгласиха, че "продължаването на сегашната ситуация в граничните райони не е в интерес на нито една от страните."

Двамата министри се договориха да увеличат срещите между дипломатическите и военните си служители "за да разрешат останалите въпроси възможно най-скоро," заяви индийското министерство на външните работи в изявление.

Индийският премиер Нарендра Моди, който започна третия си пореден мандат миналия месец, заяви през април, че двете страни трябва спешно да се заемат с "продължителната ситуация" по тяхната граница.

Индия и Китай, които разполагат с ядрени оръжия, са подсилили позициите си и са разположили допълнителни войски и оборудване по границата от 2020 г., като напрежението между двете съседни и най-населени държави в света остава след кървавата гранична война през 1962 г.

"Той (Джайшанкар) потвърди важността от пълно спазване на съответните двустранни споразумения, протоколи и разбирателства, постигнати между двете правителства в миналото," се казва в изявлението на Ню Делхи.

Индия и Китай се споразумяха за деескалация на границата

Индия и Китай се споразумяха за деескалация на границата

Както и да върнат у дома хилядите свои войници, разположени там