Индийското правителство поиска от социалната мрежа Twitter да свали десетки съобщения, включително публикации на представители от местните власти, които са твърде критични към справянето на страната с огнището на коронавирус, предаде "Ройтерс"

В искането на правителството, датирано от 23 април и оповестено, са споменати 21 туита. Законът, цитиран в искането на правителството, е Законът за информационните технологии от 2000 г. "Когато получим валидно правно искане, ние го преглеждаме както по правилата на Twitter, така и по местното законодателство", заяви говорител на Twitter в съобщение по имейл. "Ако съдържанието нарушава правилата на Twitter, съдържанието ще бъде премахнато от услугата. Ако се установи, че е незаконно в определена юрисдикция, но не в нарушение на правилата на Twitter, можем да откажем достъп до съдържанието само в Индия," тя каза.

Броят на случаите в цялата страна от около 1,3 милиарда души се е увеличил с 346 786, заяви Министерството на здравеопазването в събота за общо 16,6 милиона случая. Смъртните случаи на COVID-19 са нараснали с 2 624, до общо 189 544, според данните в събота. Припомняме, че това е нов световен рекорд за трети пореден ден, докато претоварените болници в гъсто населената страна молеха за доставки на кислород.

Индия е в хватката на бушуващата втора вълна на пандемията, достигайки смъртност от една Covid-19 жертва на всеки по-малко от четири минути в Делхи, докато недофинансираната здравна система на столицата изнемогва.

Здравни експерти подчертаха, че Индия е станала самодоволна през зимата, когато новозаразените бяха около 10 000 на ден и изглеждаше да са под контрол, премахвайки ограниченията, което позволи възобновяването на големите събирания.

Други казват, че това може да е и по-опасен вариант на вируса, който се движи през втората най-населена страна в света, където хората живеят в непосредствена близост, често шестима в стая.

Коронавирус: Индия с нов световен рекорд за заразени в рамките на 24 часа

Коронавирус: Индия с нов световен рекорд за заразени в рамките на 24 часа

332 730 души са дали положителна проба за заразяване с коронавируса