Индийското правителство смята да одобри в близко време сделката за придобиване на 24 американски вертолета за ВМС на цена от $2,6 млрд. Както съобщиха от телевизия NDTV и ТАСС, решението трябва да бъде прието в навечерието на визитата в индия на американския президент Доналд Тръмп, което е планирано на 24 и 25 февруари.

Източници, близки до правителството съобщиха, че кабинетът на премиера Нарендри Моди смята да подтвърди развитието на стратегическите връзки между Ню Делхи и Вашингтон, които са помрачени от разногласие по повод търговските ограничения.

Очаква се, че правителственият комитет по сигурност в близките две недели официално ще одобри придобиването за индийските военноморски сили на 24-те вертолета MH-60R Seahawk, произведени от американската компания Sikorsky Aircraft, която влиза в корпорацията Lockheed Martin.

От 2007 г. Индия е закупила военна продукция от САЩ за $17 млрд., припомнят от телевизията.

В понеделник от пресслужбата на американската агенция по отбранително сътрудничество и безопасност на САЩ съобщиха, че Вашингтон също е готов да достави на Индийската противовъздушна отбрана IADWS (Integrated Air Defense Weapon System) на обща стойност около $2 млрд.