Днес Индия отхвърли опита на Китай за преименуване на около 30 местности в щат Аруначал Прадеш, Североизточен Хималаи, като нарекоха този ход "безсмислен" и заявиха, че граничната провинция е "неразделна" част от Индия, съобщиха от Reuters.

В изявление в събота Китай съобщи, че са стандартизирани имената на около 30 местности в Аруначал Прадеш, който те наричат Занган в частта "Южен Тибет" - твърдение, което правителството в Ню Делхи многократно отхвърля. По думи на китайското правителство преименуването е извършено "в съответствие със съответните разпоредби за управление на имената на местности към Държавния съвет".

"Присвояването на измислени имена няма да промени реалността, че Аруначал Прадеш е, е бил и винаги ще бъде неразделна и неотменна част от Индия", заяви днес говорителят на министерството на външните работи Рандхир Джайсвал.

Вчера индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар посочи, че "промяната на имената няма да постигне нищо". "Ако сменя името на къщата ви, тя става ли моя къща", попита той.

Допълнително, от САЩ също се намесиха, като заявиха, че признават Аруначал Прадеш за индийска територия и "категорично се противопоставят" на всякакви едностранни опити за предявяване на претенции към земята чрез военни или цивилни "нахлувания или посегателства".

От Китай обориха тези забележки и посочиха, че въпросът "няма нищо общо със САЩ".

Припомняме още, че Китай по подобен начин засили напрежението между двете държави преди година, когато даде китайски имена на 11 местности в същия щат.

Премиерът на Индия Нарендра Моди посети миналия месец щата за откриването на редица инфраструктурни проекти. От Китай заявиха, че са против неговите дейности в региона, а Индия нарече аргументите "безпочвени".

Допълнително, през декември 2022 г. китайски и индийски войски влязоха в сблъсък заради оспорваната граница. За щастие, след обширни военни и дипломатически преговори напрежението намаля.

Въпреки това, провинцията остава честа причина за спорове. Индия и Китай имат обща граница от 3800 км. и голяма част от нея е слабо демаркирана. Граничен сблъсък между войските на двете държави в Западен Хималаи през 2020 г. доведе до смъртта 20 индийски и 4 китайски войници. Оттогава и двете страни по границата са силно укрепени, като държавите разположиха допълнителни войски и оборудване.

Индия ще похарчи около 3.7 млрд. долара за ограда на границата си с Мианмар

Индия ще похарчи около 3.7 млрд. долара за ограда на границата си с Мианмар

Оградата ще има за цел да предотвратява контрабанда и други незаконни дейности