Индия планира да похарчи около 3.7 млрд. долара за ограда по 1610-километровата си граница с Мианмар. Тя трябва да е готова до десет години, предаде "Ройтерс", позовавайки се на източник.

Оградата ще има за цел да предотвратява контрабанда и други незаконни дейности.

Ню Делхи заяви по-рано тази година, че ще огради границата и ще сложи край на десетилетната политика за безвизово движение, със засегнатия от преврат Мианмар, за гражданите по границата с Индия от съображения за национална сигурност и за поддържане на демографската структура на североизточния регион.

Правителствена комисия одобри финансирането за оградата по-рано през този месеца, което трябва да бъде одобрено от кабинета на премиера Нарендра Моди.

 Военен преврат в Мианмар
Обновена

Военен преврат в Мианмар

Президентът и премиерът са задържани

Кабинетът на министър-председателя и министерствата на вътрешните работи, финансите, външните работи и информацията и излъчването все още не са коментирали.

Мианмар също не е коментирал намеренията на Индия за строежа на ограда по границата.

След военния преврат в Мианмар през 2021г. хиляди цивилни и стотици войници избягаха от страната в индийските щати, където хората от двете страни споделят етнически и семейни връзки. Това разтревожи Ню Делхи поради риска от напрежението между общностите в Индия.

Някои членове на индийското правителство също обвиниха порестата граница за насърчаване на напрегнатата ситуация в размирния североизточен индийски щат Манипур, граничещ с Мианмар. От близо година Манипур е обхванат от ситуация, подобна на гражданска война, между две етнически групи, едната от които споделя родословието с племето Чин в Мианмар.

Комитетът на висшите индийски служители също се съгласил за построяването на успоредни пътища по протежение на оградата и 1700 км захранващи пътища, свързващи военните бази с границата, казва източник на "Ройтерс".

Оградата и захранващите пътища ще струват близо 125 млн. рупии на километър. Това е два пъти повече от цената от 55 милиона рупии на км за граничната ограда с Бангладеш, построена през 2020 г. Това се дължи на трудния хълмист терен и използването на технология за предотвратяване на проникване и корозия.

Бунтовниците в Мианмар се стремят да завземат района около границата с Индия

Бунтовниците в Мианмар се стремят да завземат района около границата с Индия

Бунтът е срещу военното правителство, което управлява страната