Втората партида от руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" беше доставена в индийския град Хайдерабад в неделя. Това съобщи пред руски журналисти руският посланик в Индия Николай Кудашев, предаде ТАСС. Той отбеляза, че Москва и Ню Делхи си сътрудничат тясно в областта на медицинските изследвания, включително във връзка с нови щамове на коронавирус и също така поддържат активен, неполитизиран диалог в рамките на такива международни платформи като СЗО, Г-20 и БРИКС.

Хуманитарната помощ, доставена миналия месец от руската страна, вече се използва успешно (доставени са над 22 тона товари, включително 20 броя оборудване за производство на кислород, 75 вентилатора, 150 медицински монитора и 200 хиляди опаковки лекарства до Ню Делхи в края на април).

Кудашев подчерта, че предвид скорошното стартиране на използването на руската ваксина в кампанията за ваксиниране на индийското население, тази втора доставка е станала много навременна. "Ефективността на Sputnik V е добре известна в света. В Русия ваксината се използва успешно за ваксиниране на граждани от втората половина на 2020 г. Руски експерти заявиха, че лекарството е ефективно и срещу нови щамове коронавирус", руският посланик каза. Първата партида от руската ваксина е доставена в Индия на 1 май.

Индия отново с 4000 жертви на COVID-19 за денонощие

Индия отново с 4000 жертви на COVID-19 за денонощие

Заразените са вече над 24 млн. души

Изпращачът е Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който ръководи този проект.

"Спутник V" е третата ваксина, която се използва в тази страна. Преди това в Индия са използвани само две ваксини: Covishield, AstraZeneca и Bharat Biotech.

Използването на руското лекарство започна в Индия на 14 май. Цената на внесената руска ваксина с 5% данък, е около 13 долара. С разширяването на предлагането на препаратаот местните производители на това лекарство на индийския пазар, цената му може да бъде намалена.

Индия счупи за пореден път рекорда за починали от COVID-19

Индия счупи за пореден път рекорда за починали от COVID-19

Жертвите от началото на епидемията са вече над 250 000 души

Както е известно, Индия е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави. Това принуди властите в много държави да ограничат влизането на пътуващи от Индия.

Русия твърди, че ефективността на ваксината ѝ е над 90%, с нея са имунизирани милиони в над 30 държави и няма сигнали за тежки реакции.