Още 4 205 души са починали от COVID-19 през изминалото денонощие в Индия, с което общият брой на жертвите от началото на епидемията в страната надхвърли 250 000 души, предаде ДПА.

Това е рекорден брой починали в рамките на денонощие от началото на епидемията в Индия.

Междувременно през последните 24 часа са регистрирани 348 421 новозаразени според данните на индийското здравно министерство.

Лек спад на заразените и починалите от COVID-19 в Индия, но страхът остава

Лек спад на заразените и починалите от COVID-19 в Индия, но страхът остава

Още над 3 750 души са починали през изминалото денонощие

С това общият брой на заразените в Индия надхвърли 23 млн. души, докато страната се сблъсква с втора вирулентна и смъртоносна вълна на пандемията.

Цели 533 от 700-те административни района на Индия сега отчитат ниво на положителни проби от над 10 процента.

Броят на заразените в рамките на 24 часа е под 350 000 за втори пореден ден, но експертите са разделени по въпроса дали Индия, страна с 1,3 млрд. души население, все още е регистрирала пик на втората си вълна.

"Все още е твърде рано да се каже дали сме достигнали пика. Има някои индикации за плато на случаите. Но не трябва да забравяме, че това е много високо плато", каза вирусологът Шахид Джамил, цитиран от вестник Indian Express.

Експертите подчертаха необходимостта от засилване на ваксинациите за борба с увеличаването на заразените, но няколко щата, включително Делхи, Карнатака и Махаращра, съобщиха за недостиг на дози.

Последният бум на COVID-19 в Индия е свързан с вариант на вируса - B.1.617, - който е открит в 44 страни според Световната здравна организация (СЗО), която го определи като будещ притеснение щам.

Смъртоносният коронавирус щам от Индия е засечен в 44 държави

Смъртоносният коронавирус щам от Индия е засечен в 44 държави

Огромният мащаб в страната може да предизвика допълнителни мутации