Броят на регистрираните заразени с новия коронавирус (COVID-19) от началото на епидемията в Индия надхвърли 24 млн. души на фона на информации, че силно заразният мутант на коронавируса, открит за първи път в страната, се разпространява по целия свят, информира "Ройтерс".

Индийският вариант B.1.617 на вируса е открит в осем страни от Америките, включително Канада и САЩ, уточни Жайро Мендес, експерт по инфекциозни болести в Световната здравна организация (СЗО). 

Индия счупи за пореден път рекорда за починали от COVID-19

Индия счупи за пореден път рекорда за починали от COVID-19

Жертвите от началото на епидемията са вече над 250 000 души

Хората, заразени с варианта, включват пътници в Панама и Аржентина, които са пристигнали от Индия или Европа. В Карибския басейн са открити заразени с индийския щам в Аруба, холандската територия Синт Мартен и френския отвъдморски департамент Гваделупа.

Щамът мутант беше открит също и във Великобритания, както и в Сингапур.

"Тези варианти имат по-голям капацитет за предаване, но досега не сме открили никакви странични последствия", отбеляза Мендес и допълни: "Единственото притеснение е, че те се разпространяват по-бързо."

Смъртоносният коронавирус щам от Индия е засечен в 44 държави

Смъртоносният коронавирус щам от Индия е засечен в 44 държави

Огромният мащаб в страната може да предизвика допълнителни мутации

Здравните власти в Англия (Public Health England) съобщиха, че общият брой на регистрираните заразени с варианта се е увеличил повече от два пъти през последната седмица до 1 313 души в Обединеното кралство.

"Тревожим се за това - той се разпространява", изтъкна британският премиер Борис Джонсън и добави, че ще има заседания, на които да се обсъжда какво да се прави. "Не изключваме нищо", добави той. 

Според данните на министерството на здравеопазването Индия е регистрирала 4000 починали и 343 144 новозаразени през последните 24 часа. Това е третият пореден ден с 4000 или повече смъртни случая, но ежедневните заразени останаха под пика от 414 188 миналата седмица.

Лек спад на заразените и починалите от COVID-19 в Индия, но страхът остава

Лек спад на заразените и починалите от COVID-19 в Индия, но страхът остава

Още над 3 750 души са починали през изминалото денонощие

Докато общият брой на регистрираните заразени прехвърли 24 млн. души, броят на хората, за които е потвърдено, че са починали от COVID-19, е 262 317 души, откакто пандемията за пръв път удари Индия преди повече от година.

Но липсата на тестове на много места означава, че много от смъртните случаи и заразените са били пропуснати от официалното преброяване, а експерти предупреждават, че истинските числа може да са пет до десет пъти по-високи.

Ситуацията е особено тежка в селските райони на Утар Прадеш, най-многолюдния щат в Индия с население над 240 млн. души. Телевизионни кадри показаха семейства, които плачат над мъртви в селските болници или къмпингуват в отделения, за да поддържат болните.

Тела изплуваха от река Ганг, която тече през щата, докато крематориумите са затрупани, а дървеният материал за погребални клади е недостатъчно.

COVID-19: Индия отново с над 400 хил. заразени и над 4000 починали

COVID-19: Индия отново с над 400 хил. заразени и над 4000 починали

Заразените вече са над 22 млн. души