Индия предложи заключителната декларация на Г-20 да включва и възгледите на Русия и Китай по темата за войната в Украйна, съобщава "Ройтерс". Целта е по този начин да бъде избегната задънена улица за разделения блок.

Срещата на върха на Г-20 предстои този уикенд в Ню Делхи. Лидерите на страните членки, в това число и президентът на САЩ Джо Байдън, ще се съберат там за да обсъдят проблемите по продоволствената сигурност, действия в областта на климата и облекчаването на дълга за по-бедните страни.

Това може да бъде възпрепятствано от различията на мненията на страните-членки относно войната в Украйна.

Западните страни настояват заключителната декларация да осъди Руските действия. Руският външен министър Сергей Лавров, който ще присъства вместо президента Владимир Путин, каза, че Москва ще блокира окончателната декларация, ако тя не отразява нейната позиция.

Отсъствието на Путин и Си на срещата на Г-20 не изненадва Индия

Отсъствието на Путин и Си на срещата на Г-20 не изненадва Индия

Липсата на двамата лидери нямало нищо общо с Индия

Индия предложи Г-20, да отрази мнението на Москва и Пекин, че форумът не е мястото за геополитика, макар да осъжда инвазията на Русия.

"Докато всички одобряват структурата на документа, това е консенсус. Ние се опитваме да постигнем ситуация, в която всички, включително Русия, Г-7 и Китай са щастливи, че техните възгледи са там", каза неназован индийски дипломат.

Другият вариант е по-общо изявление за войната в съвместната декларация, според друг дипломат. И двамата отказаха да бъдат назовани заради правилата на правителството.

Ако не се стигне до съвместно изявление, това ще бъде първият такъв случай в историята на срещата на върха на Г-20. Това би разклатило всеобщото доверие в групата.

Министрите на търговията на Г-20 не постигнаха консенсус за Украйна

Министрите на търговията на Г-20 не постигнаха консенсус за Украйна

Срещата отбеляза една от последните възможности за издаване на обичайно съвместно комюнике

На срещата на върха в Бали миналата година лидерите успяха да изготвят декларация на единадесетия час, след като спориха за конфликта в продължение на дни.