Индийският флот ще разположи кораби разрушители с управляеми ракети в Арабско море. Решението идва, след като свързан с Израел търговски кораб беше ударен край индийското крайбрежие през уикенда.

Военноморските сили разследваха естеството на атаката срещу кораба MV Chem Pluto, който акостира в Мумбай в понеделник, като първоначалните доклади сочеха за атака с дрон, се казва в изявление на флота.

"Ще е необходим допълнителен криминалистичен и технически анализ, за да се установи векторът на атаката, включително вида и количеството на използвания експлозив", се добавя в изявлението.

Индия се ангажира да поддържа морските пътища в района на Индийския океан безопасни и сигурни за морската търговия, каза министърът на отбраната във вторник, цитиран от "Ройтерс".

"Индийският флот засили наблюдението на моретата. Ще открием отговорника за тази атака и срещу него ще бъдат предприети строги действия", заяви Раджнат Сингх на церемонията по пускането в експлоатация на друг разрушител с управляеми ракети кораб в Мумбай.

Министерството на външните работи на Иран в понеделник нарече твърдението на САЩ, че Иран е нападнал кораба близо до Индия, "неоснователно".

Пентагонът съобщи в събота, че дрон, изстрелян от Иран, е ударил MV Chem Pluto в Индийския океан. Ударът дойде в момент, когато ръководена от САЩ работна група се опитва да се противопостави на подобни предизвикателства в Червено море.

"Като се има предвид неотдавнашната вълна от атаки в Арабско море, индийският флот е разположил разрушители с управляеми ракети, INS Mormugao, INS Kochi и INS Kolkata ... в различни райони, за да поддържа възпиращо присъствие", се казва в изявлението на флота.

САЩ: Иран е ударил танкер с химикали край Индия

САЩ: Иран е ударил танкер с химикали край Индия

Няма жертви и ранени