Индия ще изтегли войските си от Малдивите до май, каза министерството на външните работи на Малдивите в събота, докато двете страни търсят споразумение за изтегляне, което обтегна отношенията, предава "Ройтерс".

Приблизително 80-те войници, разположени в архипелага в Индийския океан, ще бъдат заменени от цивилни, казаха официални лица от двете страни.

Докато световните сили се борят за влияние в Индо-тихоокеанския регион, Индия и Китай ухажват Малдивите, които традиционно са били близо до съседна Индия.

Връзките на Ню Делхи с Мале са под напрежение, откакто Мохамед Муизу беше избран за президент на Малдивите миналата година, обещавайки да прекрати политиката на страната "Индия на първо място".

Той призова за изтегляне до 15 март на войските, разположени да предоставят подкрепа за военно оборудване, предоставено на Малдивите от Ню Делхи, и да подпомагат хуманитарните дейности в региона.

Първият набор от индийски войски ще напусне до 10 март, а останалите до 10 май, съобщиха Малдивите, позовавайки се на споразумение, постигнато на среща на високо ниво в индийската столица по редица въпроси, свързани с двустранното сътрудничество.

Министерството на външните работи на Индия каза, че двете страни "се договориха за набор от взаимно приложими решения, за да позволят продължаване на работата на индийските авиационни платформи", които предоставят хуманитарни услуги на Малдивите.

Министерството не коментира относно изтеглянето на войските и в изявлението си не се споменава времева рамка.

Индия казва, че войниците, които включват дузина медицински персонал, осигуряват хуманитарна помощ и медицинска евакуация на жителите на отдалечените острови на страната.

Следващата двустранна среща ще бъде в Мале през последната седмица на февруари, каза външното министерство на Малдивите.

Индия все още не е изтеглила военния си персонал от Малдивите

Индия все още не е изтеглила военния си персонал от Малдивите

Въпреки скорошният призив на новият малдивски президент